Hong Kong: Joshua Wong, eroul Revoluţiei Umbrelelor, arestat şi expulzat din Tailanda

Aeroportul din Bangkok, Tailanda (captură foto)
Mioara Stoica
05.10.2016

Mâna lungă a Beijing-ului dictează legea sa chiar şi dincolo de graniţele Imperiului. Joshua Wong, liderul organizaţiei de studenţi Scholarism, faţa cea mai cunoscută a protestatarilor, care a condus Revoluţia Umbrelelor din 2014, în Hong Kong, fusese invitat în Tailanda să participe la o comemorare studenţească a unui masacru din 1976.

Oprit la aeroport

Liderul mişcării studenţeşti din Hong Kong a fost arestat marţi seara, 4 octombrie, la aeroportul din Bangkok, reţinut câteva ore şi apoi expulzat miercuri dimineaţa, 5 octombrie. Tânărul student a fost invitat în Tailanda de un grup de studenţi de la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok, pentru a participa la comemorarea unui masacru comis de militarii tailandezi în timpul puciului care a avut loc în urmă cu patruzeci de ani.

Alarma a fost dată de Demosisto, partidul fondat în Hong Kong de Joshua Wong, care a pierdut contactul cu el. Conform ipotezei care circulă în mediile de comunicare anti-Beijing din Hong Kong, interdicţia a venit din partea poliţiei chineze, îngrijorată de imaginea internaţională a tânărului opozant.

Rimski Yuen Kwok-Keung, secretar pentru Justiţie din Hong Kong, susţine că Beijingul nu este în nici un fel implicat în episod. Declaraţia a fost lansată înainte de a pleca într-o misiune în Bangkok, relatează siteul web al ziarului corriere.it.

Studenţii din Bangkok

Netiwit Chotipatpaisal, student şi activist militant împotriva regimului din Tailanda, care l-a invitat pe Joshua Wong, spune că, dimpotrivă, a aflat de la poliţia din Bangkok că cererea de intervenţie a venit cu o notificare scrisă de oficiali chinezi. Sursele oficiale tailandeze neagă, în ciuda faptului că locuitorii oraşului Hong Kong pot călători în Tailanda, fără viză, timp de 30 de zile.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Bangkok a făcut o declaraţie ceţoasă afirmând că, pentru străini, permisiunea de a intra în ţară "implică o serie de factori".

Cazul editorilor dispăruţi

În ultimele luni, dispariţia a cinci editori de cărţi critice la adresa "cremei" comuniste din Beijing, reapăruţi la televiziunea de stat chineză mărturisindu-şi crimele, a şocat oraşul Hong Kong. Se crede că editorii au fost răpiţi de agenţi ai Beijing-ului şi închişi ilegal mai multe luni, timp în care au fost presaţi să "mărturisească".

Editorii au apărut în China câteva luni mai târziu, făcând declaraţii de căinţă şi auto-denunţându-se în tradiţionalul stil maoist.

Tailanda nu este străină de aceste episoade.

Incidentul nu ar fi primul act de favoruri făcute de guvernul tailandez, regimului comunist de la Beijing: anul trecut în Tailanda a ieşit de pe radar, în timpul unei vacanţe, Gui Minhai, unul dintre editorii "dispăruţi" ai Hong Kong-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor