RISE Moldova: Afacerea cu carburanţi a lui Ghimpu din centrul istoric al Chişinăului

Mihai Ghimpu, liderul PL
Mihai Ghimpu, liderul PL (Facebook / Mihai-Ghimpu)

Relaţia de rudenie a liderului Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu cu primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă este în beneficiul lui Ghimpu, permiţându-i acestuia să poată ridica o clădire cu birouri şi spaţii comerciale în centrul istoric al Chişinăului, prin intermediul unei companii în care deţine 34% din capital.

Potrivit unei investigaţii RISE Moldova, se poate observa clar că „blocul cu cinci etaje va fi construit după demolarea clădirii existente, fost monument istoric, radiat prin decizia Consiliului Municipal Chişinău”.

În casa veche de pe str. Bucureşti 87, care stă să se prăbuşească, cu o suprafaţă de 31,8 metri pătraţi, a funcţionat, până în 2010, sediul PL, în frunte cu Mihai Ghimpu. Totodată, acelaşi sediu aparţine companiei Eurosim SRL, fondată de Mihai Ghimpu (34% din capital) şi de partenerii săi de afaceri – Iurie Arama (33%) şi Veaceslav Ceban (33%) care deţine şi funcţia de director.

Clădirea şi istoria acesteia începe în prima jumătate a secolului al XIX-lea şi a fost inclusă în Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală în ianuarie 1995 de către Primăria capitalei. Ulterior, în 2010, primarul general, liberalul Dorin Chirtoacă, a propus reactualizarea Registrului monumentelor, astfel încât 271 de monumente istorice să fie excluse din registrul din 1995. În „lista neagră” fiind inclus şi fostul sediul PL de pe strada Bucureşti 87. În 2014 au obţinut excluderea acelui monument din Registrul monumentelor istorice de categorie locală.

Menţionăm că întreprinderea Eurosim este specializată în vânzarea carburanţilor, afacere care îi aduce liderului PL venituri de sute de mii de lei, iar datorită legăturilor de la Primăria capitalei a reuşit să achiziţioneze câteva terenuri pe care acum se află benzinării.

Investigaţia detaliată poate fi citită aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe