Maia Sandu cere remanieri la Procuratura Anticorupţie: Am văzut un eşec total în lupta împotriva corupţiei mari şi mai ales împotriva corupţiei politice
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, în dimineaţă zilei de luni, 11 noiembrie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în cadrul căruia a discutat despre corupţia politică şi despre atacul la democraţia Republicii Moldova, pe care l-am urmărit cu toţii în timpul alegerilor prezidenţiale şi a referendum-ului.
„Am văzut cum grupări criminale au încercat să substituie voinţa cetăţenilor Republicii Moldova prin cumpărare de voturi, au încercat să influenţeze decizii importante pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi. Am discutat cu instituţiile responsabile, în special instituţiile care reprezintă justiţia, despre faptul că această grupare criminală se ocupă de corupţie politică nu de ieri şi nu de alaltăieri.
Cel puţin de 10 ani vedem diferite forme de corupţie politică, începând de la finanţarea ilegală a partidelor, finanţarea ilegală a campaniilor electorale şi, în ultimii ani, am văzut şi încercări de cumpărare de voturi. Vreau să vă amintesc că primul exemplu l-am avut în cadrul alegerilor din autonomia Găgăuză, acum un an şi ceva. Am văzut încercări de cumpărare a voturilor la alegerile locale din anul trecut şi nu am văzut acţiuni ferme, corecte, suficiente, din partea organelor de justiţie pentru a sancţiona aceste acţiuni ilegale”, a declarat şefa statului în cadrul conferinţei de presă de după şedinţa CSS.
Preşedinta Sandu a punctat că în cadrul şedinţei CSS de astăzi s-a discutat şi despre lucrurile care trebuie să se întâmple în următoarele săptămâni şi luni, pentru ca statul Republica Moldova să poată asigura respectarea votului autentic al cetăţeanului, precum şi despre acţiuni care să prioritizeze examinarea cazurilor de corupţie politică, atât de către Procuratură, cât şi de instanţele de judecată.
„Ştim că există mai multe dosare pe cazurile pe care le-am menţionat aici, dar examinarea acestor dosare durează. Tocmai de aceea e nevoie să se vină, inclusiv cu modificări la nivel de legislaţie, care să restrângă termenul de examinare pentru cazurile de corupţie politică, mai ales pentru cazurile de cumpărare de voturi.
Şi, în acest sens, Guvernul, împreună cu Parlamentul, împreună cu alte instituţii care sunt vizate de aceste lucruri, urmează în următoarele câteva zile să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cauze şi, respectiv, reducerea termenelor de examinare, ca să nu avem situaţii în care se amână pentru mulţi ani examinarea acestor cazuri şi, respectiv, perpetuarea lor”, a adăugat Sandu.
Lidera de la Chişinău a mai menţionat că în cadrul şedinţei CSS s-a discutat despre nevoia de consolidare a legislaţiei pe domeniul de securitate naţională, chiar dacă în ultimii ani s-a îmbunătăţit legislaţia pe acest domeniu, dar este clar că nu a fost suficient.
Legile şi procedurile sunt foarte importante, dar cei mai importanţi sunt oamenii care trebuie să pună în aplicare aceste legi şi proceduri şi vreau să folosesc această ocazie să le mulţumesc tuturor oamenilor din instituţiile publice care au muncit contra cronometru şi care au reuşit să prevină o fraudare şi mai mare a votului, care au reuşit să apere, într-o anumită măsură, votul cetăţeanului.
Aceşti oameni trebuie aplaudaţi, dar de la ei trebuie să ia exemplu şi ceilalţi oameni din instituţiile statului, ale procuraturii, instituţii de menţinere a ordinii şi mai ales din judecători, pentru că doar atunci când fiecare, la locul de muncă, îşi va face treaba corect, vom avea toate aceste procese oprite”, a menţionat preşedinta Sandu.
Maia Sandu a ţinut să vorbească şi despre finalizarea evaluării externe a judecătorilor în pofida îndârjirii cu care unii luptă împotriva acestui proces, adăugând că Republica Moldova are nevoie de instituţii în care se regăsesc oameni corecţi şi oneşti, mai ales că o parte dintre judecătorii corupţi au fost deja eliminaţi din sistem şi „e important să continuăm acest proces”.
„Pe reformele instituţionale am discutat încă o dată despre nevoia de a adopta în lectură finală legea cu privire la crearea Curţii Anticorupţie în regim de urgenţă. Parlamentul urmează să mai aibă consultări publice pe marginea acestei legi în această săptămână aşa încât să avem procese clare, transparente şi mai ales eficiente pentru a crea o curte anticorupţie puternică care să se ocupe în special de cazurile de corupţie mare, inclusiv cazurile de corupţie politică.
Şi trebuie să recunoaştem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupţie nu au dat rezultate şi recomandarea Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situaţia de la Procuratura Anticorupţie, pentru că am văzut un eşec total din partea acesteia în lupta împotriva corupţiei mari şi mai ales împotriva corupţiei politice”, a precizat şefa statului.
Preşedinta Sandu a mai anunţat că spre sfârşitul acestei săptămâni va invita la consultări publice, la sediul Preşedinţiei, reprezentanţi ai partidelor politice, dar şi ai altor părţi interesate din societatea, pentru a discuta despre acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru combaterea corupţiei politice din ţară.
„Ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri şi la referendum nu a afectat un partid politic sau un candidat. Mai mulţi candidaţi şi mai multe partide politice sunt afectate de cumpărare de voturi şi cu toţii ne dorim ca cetăţenii Republicii Moldova să decidă cine trebuie să conducă ţara şi nu banii murdari care vin dintr-o parte sau alta.
La aceste discuţii vom purta dezbateri pe propunerile Guvernului, dar şi pe propunerile pe care le au alte partide politice pe acest subiect, cum să putem cât mai repede să sancţionăm şi să eliminăm acest fenomen extrem de periculos pentru democraţia Republicii Moldova, dar şi pentru securitatea ţării noastre, care se numeşte corupţia politică şi mai ales cumpărarea de voturi. În maxim 10 zile, trebuie să avem toate planurile discutate, elaborate şi consens, dacă vreţi, la nivel naţional pe aceste acţiuni pe care trebuie să le întreprindem”, a conchis preşedinta Sandu.