Magistraţii ucraineni dau undă verde extrădării lui Veaceslav Platon

Învinuit de spălare de bani în dosarul Băncii de Economii de la Chişinău, Veaceslav Platon ar putea fi extrădat în Republica Moldova într-o perioadă apropiată, în cazul în care Curtea de Apel va menţine decizia primei instanţe care pe 22 august a dat undă verde extrădării omului de afaceri în Moldova.
Anişoara Chiriac
23.08.2016

alte articole

Veaceslav Platon la Judecătoria sectorului Pecersk din Kiev (jurnal.md)
Anişoara Chiriac
23.08.2016

Judecătoria Pecersk din Kiev a acceptat luni, pe 22 august, demersul procurorilor ucraineni de a-l extrăda pe omul de afaceri, Veaceslav Platon autorităţilor moldoveneşti, transmite jurnal.md.

Anunţul a fost făcut de către unul dintre avocaţii lui Platon, Denis Şkiptan: „Ieri a avut loc audierea în cadrul Judecătoriei raionale Pecersk din Kiev, demersul procuraturii a fost satisfăcut. Instanţa nu a luat din nou în consideraţie faptul că Veaceslav Kobalev este cetăţean al Ucrainei”, potrivit aceleiaşi surse.

Totodată, avocaţii omului de afaceri afirmă că vor contesta decizia primei instanţe la Curtea de Apel din Kiev săptămâna următoare, în contextul în care argu­men­tele integrale ale magistraţilor vor fi cunoscute pe 26 august.

Dacă şi Curtea de Apel va menţine decizia de extrădare a primei instanţe, pentru a fi extrădat Veaceslav Platon va fi nevoie doar de o verificare, adică de o concluzie a Procuraturii Generale, notează aceeaşi sursă.

Pe 9 august Curtea de Apel din Kiev a menţinut hotărârea de judecată a primei instanţe prin care omul de afaceri a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. Magistraţii au refuzat atunci să accepte argumentele avocaţilor lui Platon, potrivit cărora acesta ar fi cetăţean ucrainean. În aceste circumstanţe, pe 15 august procurorii ucraineni au dat startul procesului de extrădare al omului de afaceri.

Veaceslav Platon figurează în calitate de bănuit într-un dosar iniţiat de procurorii Anticorupţie din Republica Moldova privind furtul de la Banca de Economii şi complicitate în aşa-zisa „spălătorie rusească”. Pe 25 iulie autorităţile moldoveneşti au emis un mandat de arest pe numele omului de afaceri şi tot în aceeaşi zi Veaceslav Platon a fost dat în urmărire internaţională. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reţinut la Kiev de oamenii legii ucraineni. În momentul reţinerii de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, Platon ar fi deţinut un paşaport ucrainean fals şi o sumă mare de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor