Instanţa a dispus: Ilan Şor rămâne în arest la domiciliu

Magistraţii instanţei de judecată Buiucani au decis ca omul de afaceri Ilan Şor să rămână în arest la domiciliu. Chiar dacă procurorul afirma că şi-ar fi dorit plasarea acestuia sub arest preventiv, alte măsuri de contestare a hotărârii instanţei nu vor fi luate.
Ilan Şor este condus în izolatorul CNA (jurnal.md)
Anişoara Chiriac
18.08.2016

Ilan Şor rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile, potrivit unei noi decizii judecătoreşti luate astăzi de către Instanţa sectorului Buiucani. Decizia vine la aproape două săptămâni după ce Curtea de Apel Chişinău a decis transferarea lui Ilan Şor în arest la domiciliu.

Procurorul Andrei Băieşu consideră că omului de afaceri ar fi trebuit să i se aplice măsura de arest preventiv, mai ales după ce a fost plasat la domiciliu recent de către Curtea de Apel.

„Judecătorii au decis ca Ilan Şor să rămână în continuare în arest, dar acest arest va fi la domiciliu. Noi am cerut o măsură cu arest preventiv, dar judecătorii nu au admis solicitarea noastră. Suntem obligaţi să ne conformăm acestei decizii. Nu vom contesta această decizie, deoarece nu avem temeiuri să o atacăm la Curtea de Apel. Nu sunt circumstanţe noi ca să cerem arestul preventiv”, a detaliat procurorul.

De cealaltă parte, avocaţii lui Şor nu sunt de acord cu decizia instanţei pentru că, potrivit acestora, învinuirea nu a prezentat probe noi în cadrul şedinţei de judecată. “Am reiterat aceleaşi argumente folosite anterior pentru a pleda pentru eliberarea lui Ilan Sor. Pe deasupra, am adus o listă cu peste 17.000 de semnături colectate din partea cetăţenilor în susţinerea lui Ilan Şor.”

Întrebaţi de către jurnalişti dacă printre aceşti semnatari sunt personalităţi notorii, după cum prevede legislaţia Republicii Moldova, avocaţii au răspuns vag că aceştia sunt simpli cetăţeni ai Republicii Moldova, în majoritatea lor, locuitorii oraşului Orhei.

Ca şi la toate celelalte şedinţe de judecată, în faţa instanţei Buiucani au fost prezenţi şi câteva zeci de protestatari cerând eliberarea lui Şor.

Notabil este faptul că în sala de judecată accesul jurnaliştilor a fost interzis de către mai mulţi cetăţeni îmbrăcaţi în haine civile chiar şi în timpul pronunţării deciziei. Mai mult, apelul jurnaliştilor de a permite documentarea cazului a fost ignorat de către poliţiştii aflaţi pe holurile judecătoriei.

Ilan Şor a fost iniţial arestat pe 22 iunie anul curent, însă lăsat în arest la domiciliu de către Curtea de Apel pe 5 august. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, omul de afaceri este învinuit pentru spălare de bani şi escrocherii în proporţii deosebit de mari. Astfel, încă în luna decembrie 2014, acesta ar fi fost implicat în o serie de tranzacţii dubioase între BEM şi Banca Socială, mai precizează organele de anchetă.

Totodată, procurorii speră că dosarul lui Ilan Şor va fi expediat în instanţă cât mai curând, la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor