Diaspora din Moldova vine cu un mesaj critic la adresa guvernanţilor
alte articole
În contextul marcării celor 25 de ani de la redobândirea independenţei Republicii Moldova, cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi peste hotare participă timp de două zile, pe 19 şi 20 august, la lucrările Congresului Diasporei organizat la Chişinău.
Potrivit Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, evenimentul desfăşurat o dată la doi ani, oferă platforma necesară pentru discuţii multilaterale între Guvern şi diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migraţiei asupra proceselor economice, sociale, academice şi politice din ţară, dar şi impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei.
Evenimentele din cadrul Congresului, printre care diverse ateliere de lucru, discuţii cu oficiali, panel de discuţii cu reprezentanţii diasporei, workshop-uri în vederea identificării problemelor diasporei, au ca scop crearea unui dialog constructiv între autorităţi şi sutele de mii de moldoveni aflaţi peste hotarele ţării, mai informează Biroul pentru Relaţii cu Diaspora. În a doua zi a Congresului, participanţii îşi propun să adopte şi o rezoluţie.
Evenimentul care este organizat cel puţin o dată la doi ani a atras de această dată un număr mai mare de voci critice. Astfel, unii delegaţi ai diasporei veniţi la Chişinău pentru Congres, sunt determinaţi să discute tranşant despre problemele pe care le au moldovenii peste hotare. În acest sens, câteva zeci de organizaţii ale diasporei au prezentat vineri, 19 august, o declaraţie oficială prin care îşi manifestă indignarea faţă de unele acţiuni ale actualei guvernări cerând totodată şi o serie de reforme veridice, care ar motiva diaspora să se întoarcă acasă.
“R.Moldova se depopulează continuu din cauza condiţiilor de subzistenţă create de guvernare, din motive că nu se pune nici un preţ pe viaţa şi personalitatea omului, oricât de valoroasă ar fi aceasta. Politicile de stat sunt elaborate cu superficialitate şi nu au cum să nu rămână sterile şi fără rezultate, or ele nu sunt orientate spre acoperirea nevoilor oamenilor, ci spre a-i înşela, spre a crea, prin abureală, o imagine bună guvernării”, se arată în declaraţia semnată de către mai multe organizaţii ale diasporei moldoveneşti.
„De aproape 20 de ani ne minţiţi că ne creaţi condiţii ca să ne întoarcem acasă, dar, de fapt, aţi închis uşa în urma noastră cu bucurie, că nu vă mai creăm probleme. Acum tot calculaţi remitenţele şi nu vă pică bine că, în urma recesiunii mondiale, trimitem tot mai puţin”, se arată în mesajul unor organizaţii din diasporă destinat guvernanţilor.
În prezentarea sa din timpul primei sesiuni a Congresului, Elena Drăgălin, membră a diasporei venită din Philadelphia la Chişinău pentru a participa la eveniment, a declarat că, în contextul celor petrecute în ţară, un discurs apolitic este greu de realizat. “Se doreşte ca prezentările noastre să fie apolitice. Mi se pare imposibilă această misiune pentru că asta ar însemna să nu luăm atitudine faţă de ceea ce se întâmplă în ţară.”
Mai mult decât atât, în contextul în care astfel de evenimente sunt organizate de către guvernare, diaspora a fost încurajată să ia o poziţie critică şi activă, astfel încât participarea delegaţilor din diaspora să fie productivă. “Congresul Diasporei, ştim cu toţii, este organizat de către guvern şi a fost întotdeauna în serviciul partidului guvernant. Nu vorbesc doar despre primele ediţii, care se organizau aproape clandestin şi despre care aflam doar după ce aveau loc”, a punctat d-na Drăgălin. “Atunci când organizatorul este o instituţie, controlată de un partid, Congresul va promova interesele acestui partid. De aceea vă îndemn ca la Congresul actual, să fim conştienţi de acţiunile noastre, să nu ne lăsăm manipulaţi şi să nu ridicăm mâna automat”, a conchis participanta.