Bani de la Ambasada Rusiei pentru coruperea deputaţilor moldoveni

În luna martie 2014 prin intermediul unui fost poliţist care acţiona la îndemnul ambasadei Rusiei, mai mulţi parlamentari urmau să fie plătiţi cu sume importante pentru a părăsi fracţiunile parlamentare, a deveni “deputaţi independenţi” şi a bloca adoptarea unor legi importante ce ţineau de aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.
Balanta Justitiei
Balanta Justitiei (photos.com)

Judecătoria Buiucani a mun.Chişinău a făcut publică sentinţa motivată pronunţată la 12 iulie 2016 pe dosarul penal privind tentativa de corupere a unor deputaţi din fosta alianţă de guvernare printre care membri ai Partidului Liberal Reformator (PLR) şi ai Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Inculpatul Vitalie Burlacu acţiona în calitate de intermediar la comanda “prietenilor săi din Rusia” pentru o eventuală dizolvare a Parlamentului şi numirea unui nou Guvern.

Martorul principal al acuzării, Ghenadie Cosovan, fost viceministru al Afacerilor Interne, conform motivării sentinţei, a afirmat că inculpatul ar fi acţionat la indicaţiile „unui grup de persoane interesate de instituirea unor pârghii de control asupra Legislativului Republicii Moldova, în special pentru coruperea unor deputaţi şi determinarea acestora de a promova eventuale interese ale grupului de persoane pe care le reprezintă”.

Ghenadie Cosovan mai declară că Vitalie Bur­lacu ar fi afir­mat despre o per­soană din Mol­dova că „nu repre­zintă nimic”, iar „banii vin de la Amba­sada Rusiei”, că până în mai 2014, urma să fie orga­ni­zat „un sce­na­riu mai ceva ca în Ucraina”, Par­la­men­tul urma a fi dizol­vat şi numit un alt Guvern”.

Amintim că fostul poliţist Vitalie Burlacu şi modelul Irina Baglai au fost reţinuţi la 7 martie 2014, în timp ce intenţionau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracţiunea din care făcea parte. Dosarul intentat în privinţa lor privind tentativa de corupere a deputaţilor s-a aflat pe rol timp de doi ani, fiind amânat de 48 ori.

După ce a fost eliberat din arest preventiv în care s-a aflat mai mult de un an, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată, fiind dat în căutare. Potrivit avocatului, acesta s-ar afla în stânga Nistrului într-o instituţie medicală. La 12 iulie 2016 Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani şi 4 luni de închi­soare în peni­ten­ciar semiîn­chis, cu amendă de 160.000 de lei, pen­tru ten­ta­tivă de mitu­ire prin inter­me­diul unui mij­lo­ci­tor a unei per­soane cu func­ţie de dem­ni­tate publică şi urmează să fie reţinut pentru ispăşirea pedepsei.

În privinţa Iri­nei Baglai instanţa a reca­li­fi­cat infrac­ţiu­nea şi a condamnat-o pentru favo­ri­za­rea dina­inte nepro­misă a infrac­ţiu­nii grave la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 2 ani.

Corpurile delicte: banii depis­taţi şi ridi­caţi pe par­cur­sul urmă­ri­rii penale, şi anume 553.000 de euro, 403.000 de dolari, 48.900 ruble ruseşti, au fost con­fis­caţi în folo­sul sta­tu­lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe