Ambasadorul Ucrainei în Moldova: Conceptul de statut special al Transnistriei va fi elaborat până la sfârşitul acestui an

Ucraina susţine Republica Moldova în ceea ce priveşe retragerea necondiţionată a armelor şi echipamentelor ruseşti din ţară şi sprijină atribuirea regiunii transnistrene a unui statut special în cadrul unui stat unitar şi indivizibil.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Ştefan Sârbu
22.08.2016

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatyshyn într-un interviu realizat recent pentru Ukrinform.ru a relatat că "Ucraina susţine Moldova în cerinţa sa privind îndeplinirea necondiţionată a deciziei OSCE de la Summit-ul de la Istanbul din 1999 privind retragerea armelor şi echipamentelor ruseşti de pe teritoriul Moldovei. Suntem îngrijoraţi de numărul mare de astfel de "proprietăţi" în depozitele din Colbasna regiunea transnistreană (conform unor estimări, mai mult de peste 20.000 de tone)".

Diplomatul a subliniat că “în cazul utilizării "necorespunzătoare" a armamentului, ar putea surveni consecinţe grave la scara regională”.

Gnatyshyn a confirmat “sprijinul Ucrainei privind iniţiativa părţii moldoveneşti de a înlocui forţele ruse “de menţinere a păcii " în regiunea transnistreană a Moldovei cu o misiune de poliţie internatională”.

“În ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, suntem pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Moldovei, şi sprijinim atribuirea regiunii transnistrene a unui statut special în cadrul statului unitar şi indivizibil Republica Moldova. Ucraina consideră că reglementarea politică a conflictului ar trebui să fie principala sarcină a participanţilor la procesul de negocieri în formatul "5 2”.

Conform declaraţiilor conducerii Republicii Moldova, conceptul de statut special al Transnistriei va fi elaborat până la sfârşitul acestui an”, a adăugat ambasadorul, potrivit sursei citate.

“Împuternicirile regiunii nu ar trebui să fie contrare intereselor naţionale ale statului sau să blocheze funcţionarea normală în calitate de subiect suveran al relaţiilor internaţionale. În cazul dat, în condiţiile de astăzi, federalizarea sub masca de statut special poate duce la consecinţe nedorite şi dăunătoare pentru stat”, a opinat diplomatul.

Ivan Gnatyshyn a menţionat că “aproape toţi participanţii la procesul de negocieri au susţinut necesitatea soluţionării paşnice a conflictului transnistrean în cadrul unei Moldove unite. Dar, conducerea Transnistriei declară despre recunoaşterea independenţei regiunii cu aderarea ulterioară la Rusia, referindu-se la rezultatele aşa-numitului "referendum" din anul 2006” şi consideră că soluţia propusă este “nu doar neproductivă, ci şi fără perspectivă”.

“Kremlinul nu are nevoie de o regiune "independentă" şi nici de o parte integrantă a Rusiei, ci de o pârghie pentru a influenţa consecutiv situaţia din Republica Moldova şi Ucraina” a mai adăugat ambasadorul cu referire la regiunea Transnistreană.

Notabil este faptul că Chişinăul a cerut în repetate rânduri retragerea trupelor ruse din Transnistria. În luna iulie curent, ministrul apărării, Anatol Şalaru, a rugat forţele NATO să susţină Moldova „în iniţiativa de transformare a misiunii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, într-o misiune civilă multinaţională, iar armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate”, specificând că trupele Federaţiei Ruse staţionează pe teritoriul Republicii Moldova în mod ilegal de 25 de ani deja.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor