Mădălin Voicu: Nu cred că trebuie să băgăm în seamă prea mult ideea înfiinţării unui muzeu al comunismului în Capitală (interviu)

Ana Petrescu
09.05.2013

alte articole

Memorialul Victimelor şi Represiunii Comunismului de la Sighet
Memorialul Victimelor şi Represiunii Comunismului de la Sighet (Epoch Times România)
Ana Petrescu
09.05.2013

Deputatul PSD, Mădălin Voicu, care este totodată şi vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a declarat, într-un interviu acordat Epoch Times, că înfiinţarea unui muzeu al comunismului în Bucureşti nu are niciun rost, fiind o ideea ce nu trebuie “băgată în seamă prea mult”.

De asemenea parlamentarul social-democrat consideră că existenţa unui astfel de muzeu nu “este atât de importantă încât să facem din chestia asta un fel de sanctuar al comunismului”, intrebandu-se totodată “cui îi foloseşte” o asemenea instituţie.

Mădălin Voicu a lăsat să se înţeleagă că înfiinţarea unui muzeu al comunismului în Capitală nu ar avea nicio valoare turistică, deputatul PSD fiind de părere că Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" este suficient pentru acest scop, cu toate că instituţii similare din ţări precum Ungaria, Germania sau Cehia atrag numeroşi vizitatori din toată lumea.

Camera Deputaţilor a respins, pe 23 aprilie a.c., cu o majoritate zdrobitoare înfiinţarea unui muzeu al comunismului în Capitală, iar singurul grup care a susţinut acest proiect de lege - care a fost iniţiat în legislatura 2008 - 2012 de către patru parlamentari de la PDL, independenţi şi minorităţi - a fost cel al PDL.

Un singur liberal - Radu Surugiu - şi doar un deputat PSD - Anghel Stânciu - au susţinut proiectul, conform listei de vot electronic. Mai mult decât atât, inclusiv PP-DD, PC şi UDMR au votat contra acestui proiect. Iniţiativa legislativă a fost respinsă în şedinţa din 23 aprilie 2013 a deputaţilor cu 236 de voturi “împotrivă” şi 43 “pentru”.

Lista completă a deputaţilor şi a felului în care aceştia au votat poate fi accesată aici.

Depusă încă din anul 2011, iniţiativa solicita înfiinţarea unui muzeu al comunismului care să fie subordonat Ministerului Culturii, într-o clădire pusă la dispoziţie de guvern în Bucureşti.

Înfiinţarea unui astfel de muzeu prin cooperarea mai multor instituţii precum Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) sau Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) reprezintă una dintre recomandările raportului comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste.

Iniţiativa legislativă trecuse în luna mai 2012 de Senat prin adoptare tacită, cu toate că primise aviz negativ din partea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, motivaţia fiind că deja există IICMER şi că înfiinţarea un muzeu al comunismului în Capitală ar duce la paralelism instituţional. În plus, un al motiv dat în perioada Guvernului Ungureanu a fost faptul că nu este indicată resursa bugetară.

Şi Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor a adoptat în unanimitate raportul de respingere a legii, subliniind că un astfel de muzeu s-ar suprapune activităţii IICCMER.

Epoch Times redă cititorilor noştri interviul complet cu deputatul social-democrat Mădălin Voicu.

***

Reporter Epoch Times: Cum comentaţi respingerea proiectului de lege de către Camera Deputaţilor care vizează înfiinţarea unui muzeu al comunismului în Capitală? Care ar fi motivul votului negativ dat de deputaţi? De ce a fost respins cu o majoritate zdrobitoare?

Mădălin Voicu: Nu ştiu, chestia cu comunismul sau cu toate perioadele, vorbind istoric, în România sunt chestiuni care aparţin ţării. Nu ştiu dacă trebuie neapărat să existe un muzeu al comunismului în care să se arate ce? Comunismul l-am simţit fiecare pe pielea noastră în funcţie de situaţia în care ne-am aflat.

Nu ştiu dacă există, cum să spun eu, atât de mare nevoie sau este atât de important încât să facem din chestia asta un fel de sanctuar al comunismului, pentru că de fapt asta se doreşte. Să scoţi din context ideea de comunism şi pentru asta să faci un muzeu mi se pare aberant. Care este beneficiul? Adică ce să arătăm noi în muzeul acela? Că ce?

Să existe un muzeu al comunismului, nu ştiu dacă există, cum să spun eu, atât de mare nevoie sau este atât de important încât să facem din chestia asta un fel de sanctuar al comunismului, pentru că de fapt asta se doreşte. Comunismul a fost o perioadă pe care au trăit-o şi românii şi alte ţări din lumea asta, aşa că nu cred că există un gen de apetit sau nevoie imediată de a avea un astfel de muzeu.

Totuşi în aceste ţări la care faceţi referire există astfel de muzee în interes turistic care aduc nişte câştiguri financiare. Deci de ce n-ar putea fi şi pentru Bucureşti, o capitală europeană, un profit din punct de vedere turistic?

Eu cred că este suficient Antipa.

Şi dacă va fi din nou propus acest act normativ într-o formă mai clară decât cel care a fost respins acum, după cum afirma senatorul liberal Sorin Ilieşiu că intenţionează să facă, credeţi că va primi tot un vot negativ? Parlamentarul PNL a mai precizat că sediul acestui muzeu ar putea fi în Palatul Parlamentului, în locul Muzeului Naţional de Artă Contemporană.

Dar cui îi foloseşte? Eu înţeleg că se doreşte ceva. Un muzeu de obicei, să zicem că are ca parte componentă sau provenienţă mai mult în zona culturii.

Da, acest muzeu ar fi subordonat Ministerului Culturii.

Dar care este beneficiul? Adică ce să arătăm noi în muzeul acela? Că ce?

IICCMER de exemplu are posibilitatea de a furniza o mare parte din materialul ce poate fi expus în cadrul unui muzeu al comunismului, cum ar fi documente, poze, obiecte care au aparţinut deţinuţilor politici, etc.

Domnule, lăsaţi chestiunea asta. Alea sunt chestiuni care ţin mai mult de partea juridică sau de justiţie a lucrurilor. Un muzeu al comunismului nici nu cred să băgăm prea mult în seamă chestia asta. N-o simt ca o imediată nevoie.

Ar putea fi un muzeu similar Memorialului de la Sighet, de exemplu.

Sighetul este o fostă puşcărie unde se văd clar lucrurile care s-au întâmplat acolo, care nu erau numai pentru comunişti erau şi pentru alţi infractori. Dar să scoţi din context ideea de comunism şi pentru asta să faci un muzeu mi se pare aberant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor