Vicepreşedintele ICR: Nu numai că este necesar un muzeu al comunismului, dar ar putea fi şi foarte profitabil (interviu)
alte articole
Deputaţii au respins cu o majoritate zdrobitoare, în şedinţa de marţi de la Parlament, proiectul de lege ce prevede înfiinţarea unui muzeu al comunismului în Capitală. Iniţiativa legislativă a fost respinsă în şedinţa de marţi a deputaţilor cu 236 de voturi “împotrivă” şi 43 “pentru”. Numai un singur liberal, Radu Surugiu, şi doar un deputat PSD, Anghel Stânciu, au susţinut proiectul, conform listei de vot electronic. Mai mult decât atât, inclusiv PP-DD, PC şi UDMR au votat contra acestui proiect.
Depusă încă din anul 2011, iniţiativa solicita înfiinţarea unui muzeu al comunismului care să fie subordonat Ministerului Culturii, într-o clădire pusă la dispoziţie de guvern în Bucureşti.
Înfiinţarea unui astfel de muzeu prin cooperarea mai multor instituţii precum Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) sau Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) reprezintă una dintre recomandările raportului comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste.
Iniţiativa legislativă trecuse în luna mai 2012 de Senat prin adoptare tacită, cu toate că primise aviz negativ din partea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, motivaţia fiind că deja există IICCMER şi că înfiinţarea un muzeu al comunismului în Capitală ar duce la paralelism instituţional. În plus, un al motiv dat în perioada Guvernului Ungureanu a fost faptul că nu este indicată resursa bugetară.
Şi Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor a adoptat în unanimitate raportul de respingere a legii, subliniind că un astfel de muzeu s-ar suprapune activităţii IICCMER.
Cu toate acestea, Guvernul României a alocat în luna februarie 2013 către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) resursele financiare pentru realizarea studiilor tehnice necesare pentru restaurarea fostei închisori de la Râmnicu Sărat, aflată în administrarea IICCMER, care o va organiza ca Memorial al Victimelor Comunismului.
Potrivit site-ului oficial al IICCMER instituţia şi-a propus transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului.
După finalizarea lucrărilor de reabilitare şi de amenajare muzeală, estimată pentru 2016, Memorialul Râmnicu Sărat va reprezenta un punct focal pentru proiecte culturale, documentare şi turistice şi va găzdui vizitele a numeroase personalităţi din viaţa publică românească şi internaţională.
În acest context, un reporter Epoch Times a discutat cu vicepreşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Vladimir Simon, care a precizat, pentru publicaţia noastră, că nu cunoaşte argumentele deputaţilor care au dus la respingerea acestui proiect de lege, dar că, în opinia sa, “este nu numai că este necesar un muzeu al comunismului, dar ar putea fi şi foarte profitabil”.
De asemenea, Vladimir Simon a adăugat că ICR colaborează foarte bine cu IICCMER, însă nu a fost purtată nicio discuţie de-a lungul timpului despre susţinerea proiectului care vizează înfiinţarea unul muzeu al comunismului în Bucureşti.
În plus, vicepreşedintele ICR a mai precizat că instituţia nici nu are în prezent resursele necesare pentru participarea la un asemenea proiect.
Epoch Times redă pentru cititorii noştri interviul complet cu Vladimir Simon, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.
***
Reporter Epoch Times: Deputaţii au respins, marţi, proiectul de lege iniţiat în 2011 de patru parlamentari PDL, independenţi şi minorităţi care prevede înfiinţarea unui muzeu al comunismului în Bucureşti. De ce credeţi că parlamentarii au respins proiectul?
Vladimir Simon: Nu pot să fac niciun fel de comentariu. Nu ştiu care sunt argumentele respingerii. Pot fi de natură financiară sau de altă natură.
Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor care a adoptat raportul de respingere a legii, a motivat că înfiinţarea unui muzeu al Comunismului în Capitală s-ar suprapune activităţii IICCMER. Totuşi IICCMER ar putea chiar furniza o parte din materialele ce vor fi expuse la Muzeul Comunismului.
Da, ar trebui să alimenteze un asemenea muzeu. Vă mărturisesc că n-am datele, aşa că nu pot să fac comentarii avizate. Pot doar să vă spun că sincera mea părere este nu numai că este necesar un muzeu al comunismului, dar ar putea fi şi foarte profitabil. Deci ar avea vizitatori, ar avea audienţă, am avea ce să expunem în el. Suntem una dintre ţările cele mai interesante din perspectiva unei istorii a comunismului deoarece ca multe lucruri care se întâmplă la noi şi comunismul a fost un comunism original, deci, după părerea mea, un muzeu al comunismului ar fi un muzeu deschis şi atractiv pentru multă, multă lume.
Mai departe nu ştiu să vă spun ce s-a întâmplat în Camera Deputaţilor, dar sper din toată inima să se reaşeze acest proiect.
De ce credeţi că de-a lungul anilor Guvernul României nu a avut disponibilitatea de a susţine un asemenea proiect şi de a facilita chiar furnizarea unei clădiri din Capitală care să găzduiască un muzeu al comunismului?
Cred că nu este vorba despre un loc. S-ar putea, nu ştiu acum fac supoziţii, s-ar putea să fie vorba de implicaţii financiare. Este totuşi costisitor să creezi un nou muzeu de anvergură. Nu ştiu. Îmi dau cu părerea. S-ar putea să nu am dreptate.
Dar nu credeţi că prin profitul pe care l-ar obţine muzeul ar fi acoperite costurile creării acestuia?
În timp. Trebuie să investeşti mult şi profitul se realizează în timp. Cu toate acestea, după cum v-am spus, sper din toată inima să fie reluat proiect şi ulterior să se realizeze.
Prin urmare Institutul Cultural Român (ICR) susţine o astfel de iniţiativă?
Din păcate sau din fericire eu nu sunt ICR, eu sunt doar o persoană din conducerea ICR, Vladimir Simon. Nu reprezint niciodată toate vocile din ICR care sunt voci plurale. Deci în ceea ce mă priveşte, da. Nu pot să vorbesc în numele colegilor mei.
Aţi avut vreo colaborare cu IICCMER şi/sau cu Ministerul Culturii în vederea susţinerii înfiinţării unui muzeu al comunismului în Bucureşti?
Cu IICCMER avem un parteneriat. Au avut conferinţe, prezentări, filme la noi. Au fost prezentate şi filme de la Televiziune făcute de doamna Lucia Hossu-Longin. Deci din acest punct vedere se încearcă dinspre ICR să se deseneze, să se arunce o lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat în trecutul nu foarte îndepărtat şi nu foarte plăcut.
Şi aţi vorbit cu reprezentanţii IICCMER despre susţinerea acestui proiect?
Despre un muzeu nu s-a discutat şi cred că în acest moment chiar nici n-am avea resurse să participăm la un asemenea proiect.