Preşedintele Societăţii Timişoara: Cum se poate schimba aşa de mult PNL încât să nu fie de acord cu înfiinţarea muzeului comunismului?

Închisoarea Sighet,
Închisoarea Sighet, (Epoch Times România)

Votul dat de deputaţii PNL, alături de cei de la PSD, împotriva realizării unui muzeu al comunismului la Bucureşti a stârnit mirarea şi nedumerirea conducerii Societăţii Timişoara. Preşedintele Florin Mihalcea a apreciat că este de neînţeles decizia liberalilor, care au avut rude şi cunoştinţe care au suferit de pe urma comunismului, au fost închise şi persecutate.

Un argument în plus este faptul că asemenea muzee există în multe dintre ţările care au fost afectate de comunism şi care au ţinut să le arate tuturor ororile acestui sistem. Fie că este vorba despre turişti, elevi sau cetăţenii ţării respective, un număr foarte mare de persoane ar fi interesate să viziteze o asemenea instituţie şi să afle mai multe despre ce s-a întâmplat cu adevărat în acea perioadă.

“Nu ştiu care sunt motivele pentru care s-a votat aşa. Muzee ale comunismului există în multe ţări foste comuniste. Cel din Budapesta este foarte vizitat, acolo merg elevii în excursie cu şcoala, mai există muzee la Berlin, în ţările baltice, Polonia etc. Şi la noi există un muzeu al sistemului penitenciar din perioada comunistă, la Sighet, dar este foarte departe, e greu de ajuns acolo, nu este pentru publicul larg”, a declarat, pentru Epoch Times, Florin Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

De-a lungul timpului au mai existat şi alte iniţiative pentru înfiinţarea unui muzeu al comunismului, dar nu au fost concretizate. Recent, s-a aprobat un proiect pentru înfiinţarea unui muzeu la închisoarea de la Râmnicu Sărat şi s-au alocat fonduri în acest sens.

“Ar fi bine să existe un astfel de muzeu la Bucureşti pentru că nu este suficient doar cel de la Sighet sau cel care se va face la Râmnicu Sărat. Tocmai România a rămas şi fără o lege a lustraţiei şi fără un muzeu la comunismului”, a precizat Florin Mihalcea.

Cum s-ar putea explica votul contra

Proiectul de lege privind înfiinţarea unui muzeu al comunismului la Bucureşti a fost respins marţi, în Camera Deputaţilor, cu 236 de voturi “împotrivă” şi 43 „pentru”. Printre cei care au votat contra acestui proiect s-au aflat mulţi dintre reprezentanţii actualei puteri. Faptul că liberalii au putut avea această reacţie l-a dezamăgit pe Florin Mihalcea.

“Este interesant ca toate partidele au votat împotriva proiectului, mai puţin cei de la PDL. Există partide, cum ar fi PNL, care au avut fruntaşi din perioada interbelică care au murit în închisorile comuniste. Tot cu cei de la PNL am demarat proiectul de lege a lustraţiei. Nu se poate schimba aşa de mult opinia unui între partid. Ei au o alianţă pentru guvernare cu PSD, dar nu cred că a fost o metamorfozare a întregului partid. Dacă ar fi aşa, ar însemna că partidului Brătienilor a dispărut”, a comentat Florin Mihalcea.

Nici atitudinea celor de la UDMR nu este de înţeles, din moment ce aceştia au susţinut “decomunizarea” României, iar acum au votat împotriva proiectului, a precizat preşedintele Societăţii Timişoara.

În ceea ce priveşte modul de vot al PNL, aceasta a apreciat că e posibil ca votul să nu fi fost discutat la nivelul partidului, iar mulţi dintre deputaţi să nu fi ştiut exact despre ce proiect este vorba.

Proiectul de lege privind înfiinţarea muzeului comunismului a fost supus la vot în Camera Deputaţilor, după ce iniţiativa legislativă trecuse în mai 2012 de Senat prin adoptare tacită. La acel moment, Guvernul Ungureanu dăduse aviz negativ proiectului, la fel şi comisiile de specialitate din Senat. Guvernul de la acea vreme a motivat că există deja un Institut de Investigare al Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, că ar exista paralelisme instituţionale şi că nu sunt resurse pentru realizarea obiectivului.

Iniţiativa legislativă aparţine a patru parlamentari de la PDL, independenţi şi minorităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne