Andreea Paul: Politica fiscală este incoerentă, croită în detrimentul românilor

Andreea Paul (PDL)
Andreea Paul (PDL) (Epoch Times România)

Politica fiscală desfăşurată de Guvernul Ponta este plină de anomalii, incoerentă şi croită în detrimentul românilor, motiv pentru care se impune un răspuns ferm din partea Executivului, indiferent de culoarea lui politică, este de părere prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul.

Liderul democrat-liberal şi-a manifestat dezaprobarea că românii sunt buni de plată pentru statul român, în timp ce companiile petroliere sunt păsuite cu încă un an - referire la redevenţele petroliere care trebuiau recalculate până la sfârşitul anului şi aduse la nivelul mediei europene în contextul în care sunt considerate cele mai mici din Europa.

România încasează anual la buget cu circa 50 milioane euro mai mult din taxa clawback pe medicamente (circa 330 milioane euro) decât din redevenţele aplicate la petrol şi gaze (sub 280 milioane euro).

"La aplicarea taxei clawback producătorilor de medicamente pentru a contribui la finanţarea sistemului public de sănătate, industria farmaceutică a ameninţat cu "moartea industriei". În realitate, industria creşte an de an în România. Acum asistăm la acelaşi gen de "avertismente" din partea producătorilor de petrol şi gaze şi reuşesc să blocheze creşterea redevenţelor într-un stat condus slab de Ponta-Petrescu-Nicolescu", a afirmat Andreea Paul.

De asemenea, deputatul PDL a remarcat că ţara noastră încasează anual la buget cu peste 15 milioane euro mai mult din taxa pe clădirile speciale (o anomalie de taxă pe echipamentele de producţie care nu ar trebui să existe) decât din redevenţele aplicate la petrol şi gaze.

"De pildă, dacă statul român ar recupera prejudiciul estimat de procurori la Lukoil din evaziune fiscală, bugetul ar beneficia de o sumă echivalentă cu taxele colectate din redevenţa de petrol şi gaze într-un an. Câte astfel de oportunităţi ratate mai sunt din evaziunea fiscală estimată la 16% din PIB?", se întreabă Andreea Paul.

O altă anomalie observată - România estimează în acest an că va încasa la buget din impozitul pe normele de venit aplicate agricultorilor cu peste 13 milioane euro mai mult decât din taxa specială pentru exploatarea resurselor naturale.

"Cumulând taxa specială din exploatarea resurselor naturale cu taxa pe venituri suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale obţinem venituri estimate la buget de sub 100 milioane euro, de două ori mai mult decât impozitul pe venitul agricultorilor", a evidenţiat aceasta.

În perspectiva Andreei Paul, un alt aspect notabil este că România a încasat din rovinietă, din taxe de pod şi taxe de autostradă, sume de aproape 5 ori mai mari decât din redevenţele aplicate la petrol şi gaze. Românii sunt buni de plată pentru statul român, companiile petroliere sunt păsuite cu încă un an, după alţi zece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne