Cadou pentru marile companii petroliere - încă un an de redevenţe avantajoase

Redevenţele petroliere, care trebuiau recalculate până la sfârşitul anului şi aduse la un nivel european aşa cum promitea premierul Victor Ponta, vor rămâne la fel şi în 2015 - decizie ce va fi implementată printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, aflăm miercuri de la ministrul pentru Buget, Darius Vâlcov.
Andrei Pricopie
03.12.2014

alte articole

Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.12.2014

Redevenţele petroliere, care trebuiau recalculate până la sfârşitul anului şi aduse la nivelul mediei europene aşa cum promitea premierul Victor Ponta, vor rămâne la fel şi în 2015 - decizie ce va fi implementată printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, aflăm miercuri de la ministrul pentru Buget, Darius Vâlcov.

Ministrul a explicat că, sistemul de redevenţe pentru sectorul petrolier va fi prelungit cu încă un an, urmând ca ulterior să fie aplicată o nouă formulă, în timp ce premierul Ponta făcea un apel al Ministerul Finanţelor "să nu mai ia masuri de pe o zi pe alta", în ciuda faptului că se ştia foarte bine la nivelul Guvernului că 31 decembrie 2014 este termenul limită pentru a definitiva negocierile în acest domeniu.

Fixate la actualul curs de Guvernul Năstase cu mai bine de 10 ani în urmă şi considerate printre cele mai mici din Europa, redevenţele petroliere din ţara noastră sunt totuşi o sursă importantă de bani la buget care ar fi putut aduce mai mulţi bani dacă Guvernul Ponta şi-ar fi respectat promisiunea făcută încă din mai 2012, la scurt timp după ce a ajuns premier şi reiterată de-a lungul perioadei de guvernare.

Informaţia potrivit căreia Guvernul intenţionează să amâne cu încă un an recalcularea redevenţelor a apărut în spaţiul public acum o săptămână, când ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, anunţa, în cadrul unui interviu pentru Agerpres, că de-abia de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare.

Lipsa de transparenţă de care a dat dovadă Guvernul în problema redevenţelor a revoltat atât Opoziţia, care nu a fost consultată în acest domeniu, cât şi cetăţenii - duminică, Piaţa Universităţii fiind scena unui protest faţă de atitudinea Executivului.

Guvernul este suspectat că poartă negocieri cu marile companii, pe ascuns, departe de ochii publicului, în timp ce evită orice dezbatere publică pe acest subiect.

"În timp ce plănuieşte în plină iarnă explozia preţului la gaze destinate consumului casnic, sărăcind şi mai tare populaţia, Victor Ponta are de gând, începând cu ianuarie 2015, să sărăcească şi bugetul României cu sumele reprezentând redevenţele datorate de firmele care extrag gaz şi petrol din România", precizau organizatorii protestului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor