Scandalul redevenţelor. Băsescu: Guvernul Ponta mai are două taxe pe care le poate mări fără negocieri

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi seară, în cadrul unei conferinţe de presă, că premierul Victor Ponta nu poate modifica redevenţele până nu obţine acordul tuturor celor 44 de concesionari de pe teritoriul României, însă mai sunt două taxe, respectiv suprataxa pentru gaze şi taxa pentru resurse minerale, iar aceste două taxe pot fi menţinute sau mărite de la 1 ianuarie, fără să fie nevoie să negocieze cu nimeni.

"O scurtă referire la redevenţe. Am înţeles că asta îl frământă pe premier, stabilitatea fiscală să nu deranjeze prin modificarea redevenţelor companiile. Îl atenţionez că nu poate modifica redevenţele şi trebuie să înţeleagă cum funcţionează aceste mecanisme", a precizat Traian Băsescu.

Redevenţele sunt stabilite de legea petrolului şi gazelor plecând în principiu de la mărimea zăcământului, între 3 şi 13,5%, a explicat preşedintele, adăugând că, pentru a modifica redevenţele, trebuie să te adresezi tuturor celor 44 de concesionari de pe teritoriul României şi trebuie să obţii acordul tuturor.

"Ce îi scrie lui Victor Viorel în legea de privatizare vizează strict OMV Petrom şi nu e aplicabil celorlalte companii care au concesiuni. Când şi-au făcut planurile de investiţii le-au făcut în baza unor redevenţe aflate în lege", a continuat şeful statului.

Traian Băsescu a susţinut că Guvernul Ponta are însă "o portiţă" - pe lângă redevenţă, mai sunt două taxe, respectiv suprataxa pentru gaze şi taxa pentru resurse minerale, iar aceste două taxe trebuie să dispară în mod normal la 1 ianuarie 2015.

"Guvernul a explicat azi cum menţine redevenţele, nu le menţine, astea sunt în lege şi nu pot fi modificate, dar poate umbla la aceste două taxe. Ele teoretic trebuie să dispară la 1 ianuarie, Guvernul le poate menţine şi să le mărească, taxele sunt problema Guvernului şi se aplică tuturor, fără să fie nevoie să negocieze. Sau poate anula cele două taxe şi să instituie o altă taxă care să le înglobeze pe amândouă. Aici Guvernul trebuie să ţină cont cât de mult creşte suma celor două taxe", a explicat preşedintele.

Ministerul de Finanţe trebuia să se ocupe de acest lucru pentru ca el administrează Codul Fiscal, iar aceste taxe se găsesc în Codul Fiscal. Taxele sunt o opţiune a unui stat, a subliniat şeful statului, adăugând că acestea nu trebuiesc negociate, spre deosebire de redevenţe care necesită discuţii cu toţi concesionarii.

"UE nu ne lasă să avem redevenţe diferite pentru concesionari diferiţi. Singura modalitate la care se aşteaptă toată piaţa - toţi ştiau că de la 1 ianuarie se va introduce o altă taxă", a mai precizat acesta.

"Premierul spunea azi să dăm stabilitate. Nu aşa creează instabilitate. Toată piaţa a aşteptat să ştie care va fi taxa pentru următorii zece ani, iar acum se amână cu un an, iar planurile lor de afaceri nu pot fi făcute, vor aştepta încă un an pentru a afla care vor fi aceste taxe. Marea problemă rămâne credibilitatea dlui Ponta în fruntea Guvernului, e în momentul de faţă un deserviciu făcut ţării. Ponta nu poate fi un premier credibil al României", a concluzionat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne