Liiceanu: Dacă ajunge Călin Georgescu preşedinte, ar fi cea mai mare şi cumplită tragedie din istoria acestei ţări
Filozoful Gabriel Liiceanu a opinat, într-un interviu acordat Spotmedia, că, dacă iese Călin Georgescu preşedinte în România, ar fi cea mai cumplită tragedie din istoria acestei ţări.
"Destrămată în 2014, alianţa stânga-dreapta s-a reconsolidat din clipa în care 'premierul Grivco', cum l-a numit Traian Băsescu pe Klaus Iohannis, a devenit preşedinte. Băsescu l-a caracterizat ca 'om foarte ascuns', 'neclar', folosit constant de Voiculescu ca 'instrument politic' şi păcălind electoratul cu 'o imagine de bun gospodar'. Iar pe noi, pe intelectuali, păcălindu-ne cu cacealmaua 'România educată'.
Dar iată şi cum arată 'viclenia istoriei': având cel mai mincinos, ruşinos şi păgubos dublu mandat prezidenţial de după 1990, Iohannis a terminat acum, în lumina rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale, prin a ne face un mare bine: a compromis, la pachet, capacitatea de guvernare a celor două partide care au stat la rampa scenei politice româneşti vreme de 35 de ani.
S-ar putea ca, după eşecul de duminică, PSD-ul să dispară din politica României. Sper că PNL poate să spele ruşinea alianţei cu PSD şi că se poate reconstrui graţie unui om de calibrul lui Ilie Bolojan. S-ar putea, aşadar, să-i datorăm lui Iohannis – care şi-a bătut joc de noi ani buni expunându-ne alianţei PSD-PNL – sila ultimă de un sistem corupt până în viscere. Şi să-i datorăm şi aparentul vot 'anti-sistem' de duminică, căci omul de care vorbim provine, de fapt, din sistemul însuşi.
Cine e de vină pentru ascensiunea lui Călin Georgescu
În opinia filozofului, electoratul nu poate fi făcut vinovat, sau în nici un caz singurul vinovat, câtă vreme el este victima aceloraşi partide care, prin perpetuarea sărăciei şi corupţiei, au creat mediul optim al manipulării politice.
"Consiliul Naţional al Audiovizualului, obedient politic, nu a penalizat gravele derapaje ale posturilor TV controlate de indivizi ca Voiculescu, Ghiţă etc. Amintesc şi opinia istoricului Oliver Jens Schmitt privitoare la 'conducerea Academiei Române şi la majoritatea membrilor Sfântului Sinod al BOR care au pregătit terenul pentru un Codreanu renăscut'. Apoi, dacă vorbim de vină, cum am putea uita de cei care abia ar aştepta să transforme România în gubernie rusească şi să facă din România poarta de intrare a putinismului în Vestul Europei? Vă imaginaţi cum am arăta căzuţi pentru a doua oară sub ocupaţie rusească?
Şi, în sfârşit, nu pot să nu mă întreb cum de este lăsat un om cu un discurs infectat de toţi microbii anti-democraţiei să poată candida la preşedinţia României, de vreme ce Diana Şoşoacă nu a putut – după cum riguros au motivat judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) – 'deoarece convingerile sale nu sunt compatibile cu valorile democraţiei, iar dacă ar deveni preşedinte ar pune în pericol apartenenţa României la UE şi NATO'. (...)
Ajungerea în funcţia de preşedinte al României a unei persoane care îi laudă pe Antonescu şi pe Zelea Codreanu, care se face că nu mai distinge între Est şi Vest, care consideră apartenenţa României la NATO şi UE ca eşecuri istorice şi care la întrebarea 'cum se defineşte politic' răspunde 'iubitor şi salvator de ţară' – ar reprezenta, alături de instaurarea comunismului în România după război, cea mai mare şi, pe termen lung, cumplită tragedie din istoria acestei ţări", a afirmat Gabriel Liiceanu.