Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru discuţii privind apărarea împotriva Rusiei şi relaţiile cu SUA

António Costa -  preşedintele Consiliului European al liderilor UE (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.02.2025

Liderii Uniunii Europene se reunesc luni pentru a discuta cum să consolideze apărarea continentului împotriva Rusiei şi cum să îl abordeze pe preşedintele american Donald Trump după decizia acestuia de a impune taxe vamale asupra mărfurilor din Canada, Mexic şi China, transmite Reuters.

Liderii celor 27 de state membre ale UE se vor întâlni la Bruxelles, unde vor lua prânzul cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi cu premierul britanic Keir Starmer.

Antonio Costa, preşedintele Consiliului European al liderilor UE, a prezentat reuniunea de o zi ca pe o „retragere” dedicată politicii de apărare, mai degrabă decât un summit formal, având ca scop o discuţie deschisă, fără declaraţii sau decizii oficiale.

Prima sesiune se concentrează asupra geopoliticii şi a relaţiilor cu Statele Unite, ceea ce înseamnă că va fi abordată cu siguranţă iniţiativa radicală a lui Trump din weekend privind tarifele vamale, mai ales că oficialii UE se tem că s-ar putea confrunta în curând cu măsuri similare.

Trump, care şi-a început al doilea mandat de preşedinte la 20 ianuarie, va fi, de asemenea, un factor important în discuţiile privind apărarea, deoarece a cerut ca naţiunile europene să cheltuiască mult mai mult pentru propria lor protecţie şi să se bazeze mai puţin pe Statele Unite prin alianţa de securitate NATO.

Apelul lui Trump ca Danemarca, membră a UE, să cedeze Groenlanda Statelor Unite - şi refuzul său de a exclude o acţiune militară sau presiuni economice pentru a forţa mâna Copenhaga - au adăugat, de asemenea, tensiuni legăturilor transatlantice.

Liderii UE sunt aşteptaţi să discute despre capacităţile militare de care au nevoie în următorii ani, despre modul în care acestea ar putea fi finanţate şi despre cum ar putea coopera mai mult prin proiecte comune.

„Europa trebuie să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru propria apărare. Trebuie să devină mai rezistentă, mai eficientă, mai autonomă şi un actor de securitate şi apărare mai fiabil”, a declarat Costa într-o scrisoare adresată liderilor.

Găsirea finanţării

Potrivit diplomaţilor, discuţia privind finanţarea va fi deosebit de dificilă, deoarece multe ţări europene nu au suficient spaţiu în finanţele publice pentru creşteri mari ale cheltuielilor.

Unele dintre ele, cum ar fi statele baltice şi Franţa, pledează pentru împrumuturi comune ale UE pentru cheltuieli în domeniul apărării. Germania şi Ţările de Jos se opun însă cu fermitate.

Un posibil compromis ar putea fi contractarea de împrumuturi pentru finanţarea creditelor, în loc de granturi, destinate proiectelor de apărare, potrivit unor diplomaţi.

Ţările europene au sporit cheltuielile pentru apărare în ultimii ani, în special după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, care a adus războiul la graniţele UE.

Dar mulţi lideri europeni au declarat că vor trebui să cheltuiască şi mai mult. Trump a declarat că membrii europeni ai NATO ar trebui să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare - o cifră pe care niciun membru al alianţei, inclusiv Statele Unite, nu o atinge în prezent.

Anul trecut, ţările UE au cheltuit în medie 1,9% din PIB pentru apărare - aproximativ 326 de miliarde de euro, potrivit estimărilor UE.


Aceasta reprezintă o creştere de 30% faţă de 2021, potrivit UE. Dar aceasta maschează, de asemenea, divergenţe mari între ţările UE.


Polonia şi statele baltice se numără printre ţările care cheltuiesc cel mai mult pentru apărare în termeni de PIB, Varşovia fiind lider cu peste 4,1%, potrivit estimărilor NATO. Dar unele dintre cele mai mari economii ale UE, precum Italia şi Spania, cheltuiesc mult mai puţin - aproximativ 1,5% şi, respectiv, 1,3%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor