Canada şi Mexic, reacţie dură după ce Trump a semnat un ordin privind tarife punitive. Ce măsuri au anunţat
Liderii Canadei şi Mexicului au ripostat după ce preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin care autorizează tarife drastice de până la 25% asupra exporturilor lor către SUA, în timp ce China a declarat că se va plânge Organizaţiei Mondiale a Comerţului după ce a fost, de asemenea, vizată de preşedinte.
Mai exact, premierul Canadei, Justin Trudeau, a susţinut sâmbătă seară un discurs televizat în care a anunţat măsuri concrete, inclusiv un tarif de 25% introdus treptat pentru produse americane în valoare de 155 miliarde de dolari canadieni (107 miliarde USD). Trudeau a declarat că Trump a pus în pericol accesul consumatorilor şi industriilor din SUA la mineralele şi resursele esenţiale canadiene atât de necesare, inclusiv petrolul, energia şi lemnul.
În plus, premierul canadian a promis să colaboreze cu provinciile canadiene pentru a revizui relaţiile cu Statele Unite, potrivit The Guardian.
"Tarifele împotriva Canadei vă vor pune în pericol locurile de muncă, putând duce la închiderea fabricilor americane de asamblare auto şi a altor unităţi de producţie.
Acestea vor creşte costurile pentru dumneavoastră, inclusiv pentru alimente şi benzina la pompă. Acestea vă vor împiedica accesul la o aprovizionare la preţuri accesibile cu bunuri vitale esenţiale pentru securitatea SUA, cum ar fi nichelul, potasiul, uraniul, oţelul şi aluminiul", le-a transmis Trudeau cetăţenilor americani.
Trudeau a adăugat: "Vor încălca acordul de liber schimb pe care preşedintele şi cu mine, împreună cu partenerul nostru mexican, l-am negociat şi semnat în urmă cu câţiva ani" - referindu-se la acordul Statele Unite-Mexic-Canada (USMCA), care a fost elaborat în mare parte la cererea lui Trump, după ce acesta a rupt precedentul acord de liber schimb nord-american (NAFTA) în timpul primului său mandat.
Potrivit lui Trudeau, iniţial, începând de marţi, Canada va percepe tarife vamale de 25% pentru bunuri americane în valoare de 30 de miliarde de dolari canadieni care intră în Canada. Tarifele vor fi apoi adăugate la importuri americane în valoare de 125 de miliarde de dolari în trei săptămâni.
Trudeau a declarat că industriile canadiene, cum ar fi cea petrolieră, ar putea "avea o influenţă asupra Statelor Unite", adăugând că niciun sector nu ar trebui să suporte o povară mai mare decât altele din cauza tarifelor americane şi a răspunsului Canadei la acestea.
Doug Ford, premierul provinciei Ontario, a declarat anterior: "Canada nu are acum de ales decât să riposteze şi să riposteze dur.
Canada are atât de mult din ceea ce are nevoie America: nichel de înaltă calitate şi alte minerale esenţiale, energie şi electricitate, uraniu, potasiu, aluminiu. Trebuie să ne maximizăm punctele de influenţă şi să le folosim la maximum".
Trudeau a făcut apel la canadieni să "cumpere mai puţine produse americane ... să aleagă produse şi servicii canadiene în locul celor americane. Provinciile anunţă măsuri precum eliminarea din magazinele lor a băuturilor spirtoase, lichiorurilor şi alcoolului american".
Canada doreşte să "încurajeze americanii să renunţe la aceste tarife şi vom folosi toată suita de instrumente pe care le avem la dispoziţie", a mai spus premierul. El a dat ca exemplu faptul că tarifele vor afecta berea, vinul şi bourbon-ul american, precum şi fructele şi sucurile de fructe, inclusiv sucul de portocale din Florida, statul natal al lui Trump. Canada ar viza, de asemenea, bunuri care includ îmbrăcăminte, echipamente sportive şi aparate de uz casnic.
Trump a acuzat în general Canada şi Mexicul că permit trecerea drogurilor ilicite şi a imigranţilor ilegali peste graniţele lor, profitând în acelaşi timp în mod incorect de pe urma comerţului cu SUA. El a semnat sâmbătă trei ordine executive prin care a impus tarife de 25% pentru toate bunurile din Mexic şi Canada. Trump a impus un tarif de 10% asupra exporturilor de petrol canadian, precum şi un tarif de 10% asupra importurilor din China.
Claudia Sheinbaum, preşedinta Mexicului, a declarat că i-a ordonat ministrului său al Economiei să pună în aplicare măsuri tarifare şi netarifare pentru a apăra interesele ţării sale. Sheinbaum a declarat că ţara sa ar trebui să meargă mai departe cu o „minte limpede” şi cu un răspuns de retaliere planificat. În timpul unui discurs la un eveniment fără legătură, la câteva minute după ce au apărut ştirile despre tarifele lui Trump, Sheinbaum a părut să îşi mobilizeze baza.
Biroul lui Trump a declarat că oficialii chinezi nu au reuşit să împiedice expedierea precursorilor de droguri în Mexic şi utilizarea lor de către carteluri. De asemenea, el a susţinut că traficanţii de droguri mexicani au avut o "alianţă intolerabilă cu guvernul Mexicului".
Într-o declaraţie publicată pe reţelele de socializare, Sheinbaum a afirmat "Respingem categoric calomniile Casei Albe potrivit cărora guvernul Mexicului ar avea alianţe cu organizaţii criminale". În plus, ea a propus stabilirea unei forţe de lucru cu Trump pentru a combate problemele pe care acesta le are cu Mexicul, spunând: "Problemele nu sunt rezolvate prin impunerea de tarife".
La rândul său, Ministerul chinez al Comerţului a declarat duminică faptul că impunerea de tarife de către SUA "încalcă grav" normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), îndemnând SUA să "se angajeze într-un dialog sincer şi să consolideze cooperarea".
Trump a citat tragedia de pe străzile din SUA din cauza drogului ilegal fentanil - fabricat cu ingrediente chinezeşti - dar Ministerul de Externe de la Beijing a afirmat că "Fentanilul este problema Americii. Partea chineză a desfăşurat o cooperare extinsă în domeniul combaterii narcoticelor cu Statele Unite şi a obţinut rezultate remarcabile".
Acţiunile lui Trump au pregătit terenul pentru un război comercial dăunător între SUA şi trei dintre principalii săi parteneri comerciali. Trump a ameninţat, de asemenea, că va impune tarife împotriva naţiunilor din Uniunea Europeană.
Tarifele lui Trump ar fi trebuit să intre în vigoare marţi, cu o clauză de retaliere pentru a le creşte în cazul în care Mexicul, Canada sau China ar încerca să le impună pe ale lor ca răspuns.
Trump impune tarifele în temeiul International Emergency Economic Powers Act. Preşedintele a citat criza opioidelor din SUA atunci când a impus ordinul său executiv, aruncând asupra Canadei o mare parte din vina pentru traficul de droguri.
Într-o postare pe platforma sa Truth Social, Trump a spus: "Trebuie să protejăm americanii şi este datoria mea ca preşedinte să asigur siguranţa tuturor. Am făcut o promisiune în campania mea de a opri fluxul de imigranţi ilegali şi droguri care se varsă peste graniţele noastre, iar americanii au votat în mod covârşitor în favoarea acesteia".
Într-o notă informativă privind tarifele, Trump a citat, de asemenea, "ameninţarea reprezentată de străinii ilegali" în decizia sa.
Decizia lui Trump de a impune o rată tarifară de 10% asupra produselor energetice canadiene pare a fi un fel de recunoaştere a faptului că tarifele pot determina creşterea preţurilor. Casa Albă a susţinut că tarifele nu vor alimenta inflaţia.
Tarifele ar putea avea repercusiuni grave pentru Mexic. "Trebuie să ne amintim că 40% din PIB-ul Mexicului sunt exporturi", a declarat Gabriela Siller, director de analiză economică la Grupo Financiero Base, adăugând că economia mexicană ar putea intra într-o "recesiune severă" dacă tarifele vor fi menţinute.
Camera de Comerţ Americană din Mexic, care reprezintă companiile americane din Mexic, a declarat că tarifele ar afecta ambele economii şi "nu abordează provocările reale ale securităţii, migraţiei şi traficului de droguri", adăugând că "strategia America First (America pe primul loc) nu înseamnă America Alone (America de una singură)".
Economiştii au tras în mod repetat un semnal de alarmă cu privire la faptul că tarifele mai mari vor creşte preţurile la bunurile de consum pentru americani, exacerbând creşterea costului vieţii. Trump a recunoscut vineri că tarifele sale ar putea provoca "perturbări temporare pe termen scurt", adăugând că speră că americanii vor înţelege de ce le impune. "Tarifele nu provoacă inflaţie. Ele provoacă succes".
Senatorul de Washington Patty Murray a postat pe social media: "Tarifele lui Trump vor costa familiile - la propriu. Nu Mexicul, Canada sau China plătesc pentru aceste creşteri, ci voi. Şi o veţi simţi în portofelul dumneavoastră peste tot unde faceţi cumpărături".
Guvernatorul statului Colorado, Jared Polis, a fost de acord: "Tarifele lui Trump vor fi o taxă pentru locuitorii din Colorado şi pentru familiile americane şi vor creşte costul tuturor produselor, de la alimente la benzină. Tarifele lui Trump ne fac mai puţin competitivi, afectează oamenii şi, sincer, nu au niciun sens".
Jason Smith, preşedintele Comisiei pentru căi şi mijloace, a susţinut tarifele. "Preşedintele Trump îşi îndeplineşte promisiunea ... Tarifele la importurile din Canada, Mexic şi China transmit un mesaj puternic că Statele Unite nu vor mai sta cu mâinile în sân în timp ce alte naţiuni nu reuşesc să oprească fluxul de droguri şi imigranţi ilegali în ţara noastră. Aceste măsuri vor aduce, de asemenea, miliarde de dolari în venituri noi pentru guvernul SUA".
Tax Foundation, un grup conservator, a estimat că Trump a impus tarife în valoare de 80 de miliarde de dolari pentru produse în valoare de aproximativ 380 de miliarde dolari în 2018 şi 2019. Fundaţia a descris acest lucru drept "una dintre cele mai mari creşteri de taxe din ultimele decenii".
Administraţia Biden a menţinut majoritatea acestor tarife în vigoare şi a majorat tarifele pentru alte produse chinezeşti în valoare de 18 miliarde de dolari, inclusiv semiconductori şi vehicule electrice.