„Toată lumea este obosită” - Criză în armata ucraineană pe măsură ce creşte numărul dezertărilor

Soldaţi în Ucraina (Aris Messinis/AFP/Getty Images)
Redacţia
03.02.2025

Armata ucraineană se confruntă cu dezertări în masă, pe măsură ce soldaţii sunt obosiţi de război, potrivit REMIX.

Numărul exact al dezertărilor este un secret, însă autorităţile oficiale recunosc că numărul este mare, informează The Guardian.

Un soldat a declarat pentru ziarul britanic că, la începutul invaziei ruse, s-a oferit voluntar în armată şi „era gata să-şi dea viaţa”, dar cu timpul şi-a schimbat atitudinea.

Bărbatul, cu numele de cod „Viktor”, şi-a amintit cum ruşii făceau praf poziţiile militare ucrainene, iar comandanţii dădeau ordine nerealiste. În timp ce apăra una dintre clădiri, el a fost rănit. I-a fost administrată doar o injecţie analgezică şi apoi i s-a ordonat să se întoarcă la luptă.

„Mi-am dat seama că sunt un 'nimeni'. Doar un număr”, a spus el.

În luna mai a acestui an, el şi-a părăsit postul pentru a urma un tratament şi nu s-a mai întors.

„Toată lumea este obosită. Starea de spirit s-a schimbat. Oamenii obişnuiau să îmbrăţişeze soldaţii pe străzi. Acum, le este teamă să nu fie recrutaţi”, spune el.

Un alt soldat spune că a luat parte la operaţiuni ofensive în sudul regiunilor Mykolaiv şi Herson. In iarna anului 2022, el s-a certat cu noul său comandant, a solicitat fără succes un transfer şi a fost ulterior rănit.

„Am ajuns la un punct de fierbere. Şi am decis să plec acolo unde nimeni nu mă va găsi”, spune el.

El a adăugat că ar lua din nou arma în mână dacă ruşii ar intra în oraşul său sau dacă armata ucraineană ar fi reformată cu adevărat după modelul NATO, cu cei mai buni generali. Întrebat dacă este fericit, el a răspuns: „Sunt în viaţă. Cu cât durează mai mult războiul, cu atât vor fi mai mulţi oameni ca mine”.

O problemă complexă

Comisarul ucrainean pentru protecţia drepturilor soldaţilor, Olga Reşetilova, a declarat că înţelege de ce unii oameni se comportă astfel.

„Este firesc atunci când un război major durează de trei ani. Oamenii sunt epuizaţi. Vor să îşi vadă familiile. Copiii lor cresc fără ei. Relaţiile se destramă. Soţiile şi soţii nu pot aştepta la nesfârşit. Se simt singuri”, notează el.

Potrivit acesteia, mulţi soldaţi au o sănătate mintală instabilă, iar un conflict minor cu un ofiţer superior îi poate „provoca” să părăsească unitatea.

„Este o problemă complexă şi confuză. Nu o putem rezolva cu o pedeapsă penală. Dacă alegerea este între moarte şi închisoare, desigur că în acel moment o alegi pe cea din urmă”, a spus ea.

Andriy Hrebenyuk, sergent de stat major al unui batalion de infanterie care luptă în oraşul Veliky Novosilka din regiunea Doneţk, a declarat că soldaţii evadează din unităţile lor „destul de des”.

„Unii se întorc. Unii nu... Nu este vorba atât de mult despre răni, cât despre moral. Ei au nevoie de o resetare psihologică. Se duc la familiile lor şi reapar câteva luni mai târziu”, a spus el.

El a recunoscut un deficit sever de infanterie, dar a spus că au suficientă artilerie şi drone. Cu toate acestea, el a spus că există sute de mii de soldaţi ucraineni care îşi menţin poziţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor