Beijingul, nemulţumit, critică decizia lui Trump de a impune taxe vamale la importurile din China comunistă
Guvernul comunist chinez s-a arătat nemulţumit de faptul că administraţia Trump a impus un tarif de 10% asupra importurilor chineze, potrivit Reuters.
Cu toate aceste China a avut grijă să lase o uşă deschisă pentru discuţii cu SUA, discuţii care ar putea evita adâncirea conflictului.
Concret, ministerele de finanţe şi comerţ din China au anunţat că Beijingul va contesta tariful impus de preşedintele Donald Trump la Organizaţia Mondială a Comerţului - un gest simbolic - şi va lua „contramăsuri” nespecificate ca răspuns la această taxă, care intră în vigoare marţi.
Această reacţie a evitat escaladarea imediată care a caracterizat confruntarea comercială a Chinei cu Trump în primul său mandat şi a repetat limbajul mai moderat pe care Beijingul l-a folosit în ultimele săptămâni.
Trump a impus sâmbătă tarife de 25% pentru importurile din Canada şi Mexic şi de 10% pentru bunurile din China, afirmând că Beijingul trebuie să stopeze fluxul de fentanil, un opioid mortal, în Statele Unite.
Răspunsul moderat al Chinei a marcat un contrast cu represaliile directe şi limbajul aprins din partea Canadei, un aliat de lungă durată al SUA, şi a Mexicului, principală destinaţie pentru exporturile americane.
Ministerul Comerţului din China a afirmat într-o declaraţie că măsura lui Trump „încalcă grav” normele comerciale internaţionale, îndemnând SUA să „se angajeze într-un dialog sincer şi să consolideze cooperarea”.
Depunerea unei plângeri la OMC i-ar putea permite Beijingului să obţină un avantaj în comunicare, apărând sistemul de comerţ bazat pe reguli, susţinut de mult timp de administraţiile americane ale ambelor partide. Beijingul a adoptat aceeaşi strategie într-o contestaţie privind tarifele de până la 45% impuse de Uniunea Europeană vehiculelor electrice fabricate în China.
În acelaşi timp, un apel la OMC nu reprezintă un cost sau o ameninţare imediată pentru Washington.
Sistemul de soluţionare a litigiilor al OMC a fost efectiv închis din 2019, când Trump a blocat numirile de judecători care să se ocupe de apeluri. De la preşedintele Barrack Obama, SUA au acuzat că organismul de apel al OMC şi-a depăşit autoritatea.
„Problema Americii”
De câteva săptămâni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că Beijingul consideră că nu există niciun câştigător într-un război comercial.
Oficialii chinezi au fost, de asemenea, încurajaţi de semnele că Trump ar putea căuta o relaţie mai nuanţată cu China de la o conversaţie pe care a avut-o cu liderul chinez Xi Jinping luna trecută.
Atât republicanii, cât şi democraţii au ajuns să considere China drept cea mai mare provocare economică şi de politică externă pentru Statele Unite.
Excedentul comercial masiv al Chinei - aproape 1.000 de miliarde USD anul trecut - reprezintă o vulnerabilitate pentru Beijing. Exporturile Chinei în industrii-cheie, inclusiv în sectorul auto, au crescut mai rapid în volum decât în valoare, ceea ce sugerează că producătorii fac reduceri pentru a încerca să câştige vânzări în străinătate, în condiţiile în care cererea internă a scăzut.
Din acest motiv, analiştii se aşteaptă ca China să încerce să ajungă mai devreme la un acord cu Trump pentru a atenua lovitura dată de acţiunile comerciale ale SUA.
De asemenea, China se pregăteşte de luni de zile pentru mutarea mult aşteptată a lui Trump privind tarifele, prin aprofundarea legăturilor cu aliaţii, prin promovarea unei anumite autonomii în domenii-cheie ale tehnologiei şi prin rezervarea de fonduri pentru susţinerea unei economii vulnerabile.
Cea mai dură reacţie a Chinei de duminică s-a referit la fentanil, un domeniu în care administraţia Biden a îndemnat, de asemenea, Beijingul să reducă livrările de precursori chimici produşi în China, necesari pentru fabricarea drogului.
„Fentanilul este problema Americii. Partea chineză a desfăşurat o cooperare extinsă în domeniul combaterii narcoticelor cu Statele Unite şi a obţinut rezultate remarcabile”, a declarat ministrul chinez de Externe.