Şeful serviciilor de informaţii din Ucraina neagă că soldaţii nord-coreeni au părăsit frontul rusesc

Soldaţi nord-coreeni (Getty Images)
Redacţia
02.02.2025

Trupele nord-coreene încă luptă pe frontul din Kursk, deşi activităţile lor au fost reduse în ultimele zile pe fondul pierderilor grele, a declarat, vineri, în exclusivitate pentru The War Zone, Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.

General-locotenent Kirilo Budanov a declarat că rapoartele mass-media potrivit cărora aceste trupe nu au mai fost văzute pe liniile frontului de câteva săptămâni sunt "greşite".

Există încă aproximativ 8.000 de nord-coreeni care luptă împotriva Ucrainei pe liniile frontului din Kursk, a declarat Budanov, adăugând că, totuşi, această prezenţă militară a fost într-o capacitate redusă în ultima vreme, iar oficialii ucraineni încearcă să determine ce înseamnă schimbarea.

"Trebuie să aşteptăm ceva timp pentru a vedea dacă există schimbări reale sau dacă acestea sunt doar activităţi reduse pentru câteva zile", a explicat Budanov. The War Zone nu poate verifica în mod independent afirmaţiile sale.

Budanov a mai spus că remarcile sale contrazic rapoartele publicate de The New York Times şi alte instituţii media cu privire la statutul actual al trupelor nord-coreene din Kursk.

"Rapoartele din mass-media sunt greşite", a afirmat el.

Vineri, The New York Times a raportat că "soldaţii nord-coreeni care s-au alăturat aliaţilor lor ruşi în lupta împotriva forţelor ucrainene au fost retraşi de pe linia frontului după ce au suferit pierderi grele, potrivit oficialilor ucraineni şi americani. Trupele nord-coreene, trimise pentru a sprijini forţele ruse care încearcă să respingă o ofensivă ucraineană în interiorul graniţelor Rusiei, nu au mai fost văzute pe front de aproximativ două săptămâni, au declarat oficialii, sub condiţia anonimatului, pentru a discuta chestiuni militare şi de informaţii sensibile".

CNN, citând un purtător de cuvânt al Forţelor ucrainene pentru operaţiuni speciale, a oferit o perspectivă similară.

"Prezenţa trupelor RPDC nu a mai fost observată de aproximativ trei săptămâni, iar acestea au fost probabil forţate să se retragă după ce au suferit pierderi grele", a declarat colonelul Oleksandr Kindratenko pentru CNN.

Cu toate acestea, într-o declaraţie acordată publicaţiei ucrainene Pravda, Kindratenko şi-a temperat remarcile, afirmând: "Forţele pentru operaţiuni speciale furnizează informaţii doar despre frontul pe care îşi desfăşoară activitatea unităţile noastre".

Recenta serie de rapoarte privind statutul forţelor nord-coreene urmează comentariilor făcute la începutul acestei săptămâni de un consilier de top al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Unele unităţi nord-coreene au fost retrase de pe linia frontului în regiunea Kursk, conform rapoartelor Forţelor de Operaţii Speciale din Ucraina", a declarat Mihailo Podoliak pe X. "Se pare că până şi Kim Jong-un preţuieşte vieţile supuşilor săi mai mult decât Putin pe ruşi. Dictatorul estic consideră inacceptabile pierderi de 40% din personal. Între timp, Putin trimite val după val de oameni din cele mai sărace regiuni ale Rusiei să ia cu asalt poziţiile ucrainene - pe maşini Lada vechi, motociclete, scutere şi chiar în cârje",

Toamna trecută, Coreea de Nord a trimis aproximativ 12.000 de soldaţi la Kursk pentru a ajuta Rusia să înlăture trupele ucrainene care au invadat acest teritoriu în august. Ei au început să apară pe câmpul de luptă în număr mare în decembrie.

De atunci, trupele nord-coreene au suferit aproximativ 4.000 de pierderi, inclusiv morţi şi răniţi, a declarat Budanov. Acest lucru coincide cu cifrele publicate recent de BBC, citând "oficiali occidentali" anonimi. The War Zone nu poate confirma în mod independent numărul victimelor.

Budanov a atribuit aceste pierderi "lipsei de experienţă reală de luptă" şi desfăşurării asa-numitelor atacuri de tip „meatwave” (valuri de carne) împotriva forţelor ucrainene cu sprijin limitat. Nord-coreenii au atacat "aproape fără niciun vehicul de luptă", a afirmat el.

De asemenea, Budanov a sugerat că motivul pentru care sunt atât de dispuşi să înainteze pe jos împotriva dronelor şi artileriei ucrainene este fidelitatea lor faţă de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. Acest dispreţ pentru siguranţa personală îngreunează "categoric" apărarea Ucrainei, a adăugat el.

Aceste trupe, împreună cu zeci de mii de întăriri ruseşti, au erodat saltul ucrainean. Cu toate acestea, liniile s-au menţinut stabile în ultimele zile, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) şi grupului ucrainean de informaţii open-source DeepState.

"Forţele ruse au continuat operaţiunile ofensive în interiorul avanpostului ucrainean din regiunea Kursk pe 30 ianuarie, dar nu au făcut niciun progres confirmat", a raportat ISW în ultima sa evaluare.

Deşi este posibil ca activităţile trupelor nord-coreene în Kursk să fi încetinit în ultimele zile, Budanov a repetat afirmaţia pe care ne-a făcut-o săptămână trecută, potrivit căreia regimul comunist de la Phenian va trimite Rusiei trupe suplimentare de artilerie şi rachete, precum şi mai multe sisteme de artilerie şi rachete cu lansare multiplă. Aceste trupe nu vor efectua operaţiuni de luptă la sol, a declarat Budanov. Coreea de Nord a furnizat Rusiei aproximativ 120 de tunuri de artilerie autopropulsate M1989 Koksan de 170 mm şi 120 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M-1991 de 240 mm în ultimele trei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor