Liberalii cer Corpului de control al premierului să-l verifice pe Victor Ponta

Vicepreşedintele PNL, Alin Tişe, a cerut Corpului de Control al premierului să îşi controleze şeful şi să constate de ce a dat ilegal bani ministerului condus de Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, senatorul liberal a cerut verificarea modului în care Victor Ponta a alocat 150 de milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului pentru Ministerul Dezvoltării, precum şi a felului în care Dragnea, preşedinte executiv al PSD a direcţionat banii mai departe
Senatorul Alin Tişe (facebook.com)
Loredana Diacu
19.02.2015

Vicepreşedintele PNL, Alin Tişe, a cerut Corpului de Control al premierului să îşi controleze şeful şi să constate de ce a dat ilegal bani ministerului condus de Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, senatorul liberal a cerut verificarea modului în care Victor Ponta a alocat 150 de milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului pentru Ministerul Dezvoltării, precum şi a felului în care Dragnea, preşedinte executiv al PSD a direcţionat banii mai departe, relatează Mediafax.

Cererea senatorului liberal vine la scurt timp după ce în presă a apărut informaţia că, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, ministerul condus de Liviu Dragnea a primit în jur de 150 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului, cu încălcarea legislaţiei în vigoare.

În acest context, Tişe a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că un control al modului în care au fost alocaţi (şi cheltuiţi) banii din Fondul de Rezervă este un demers necesar, pentru a se arata că „se acţionează în interesul oamenilor, nu al premierului”.

„Curtea de Conturi a constatat folosirea ilegală din fondul de rezervă al Guvernului a unei sume de 150 de milioane de euro de către Ministerul Dezvoltării. Am cerut în scris Corpului de Control al premierului să demareze un control, prin care să îşi controleze şeful, pe Victor Ponta, şi să constate de ce a dat bani ilegal lui Liviu Dragnea. Un astfel de demers se impune pentru a arăta că se acţionează în interesul oamenilor, nu al premierului. De asemenea, să se înceapă un control şi la nivelul Guvernului şi să se verifice fiecare alocare de bani către ministrul Dragnea, dar şi cum a alocat acesta banii către autorităţile locale, cum s-au făcut licitaţii, cum s-au încheiat contractele, exact cum s-a controlat alocarea de bani către Cluj Arena", a declarat Tişe.

„Controlul ar demonstra că acest Corp de Control apără interesul şi banul public, altfel este un corp infracţional organizat, care acţionează la comanda politică a lui Ponta, fiind folosit ca o măciucă politică, la dispoziţia primului ministru, ceea ce este foarte grav", a adăugat Tişe.

Liberalul a mai declarat că aşteaptă din partea procurorilor şi un răspuns la plângerile penale făcute în 2014 împotriva Corpului de Control al premierului care a verificat modul în care s-au alocat 14 milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului pentru stadionul Cluj Arena însă a omis să verifice şi alocarea a 35 de milioane de euro pentru stadionul Naţional Arena, deşi ambele investiţii au fost cuprinse în aceeaşi hotărâre de Guvern.

Reamintim că, potrivit Curţii de Conturi, ministerul lui Liviu Dragnea a primit în anul 2013 în jur de 150 de milioane de lei pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) fără respectarea dispoziţiilor art. 30, alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, arată Curtea de Conturi.

Controlul ar demonstra că acest Corp de Control apără interesul şi banul public, altfel este un corp infracţional organizat, care acţionează la comanda politică a lui Ponta, fiind folosit ca o măciucă politică, la dispoziţia primului ministru, ceea ce este foarte grav.

De asemenea, deşi legea nr. 500/2002 stipulează clar că "fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului se repartizează pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar", din respectivul fond s-au efectuat plăţi restante pentru obiective de investiţii sau alte activităţi.

Practic, fondul de rezervă a funcţionat ca un buget paralel, la dispoziţia ministerului lui Dragnea, buget scos din sfera controlului parlamentar, se arată în sinteza raportului Curţii de Conturi pe 2013.

Mai mult, Curtea de Conturi a mai descoperit că ministerul lui Dragnea a finanţat proiectarea a 60 de obiective de investiţii, nu şi execuţia lucrărilor. Practic, Ministerul Dezvoltării a cheltuit în mod inutil 10,2 milioane de lei pe proiectarea unor lucrări care nu s-au mai executat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor