Ministerul lui Liviu Dragnea, finanţat din Fondul de Rezervă al ţării, cu încălcarea legii

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea a primit în 2013 în jur de 150 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului, cu încălcarea legislaţiei în vigoare, relatează Hotnews, citând un raport al Curţii de Conturi.

Considerat o "puşculiţă" din care Ponta şi-a sponsorizat principalii aliaţi în alegerile ce au urmat un an mai târziu (baronii locali şi BOR), ministerul lui Liviu Dragnea a primit 150.000 mii lei în 2013, pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) fără respectarea dispoziţiilor art. 30, alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, arată Curtea de Conturi.

De asemenea, deşi legea nr. 500/2002 stipulează clar că "fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului se repartizează pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar", din respectivul fond s-au efectuat plăţi restante pentru obiective de investiţii sau alte activităţi.

Per ansamblu, echipa de control a Curţii de Conturi a constatat că în 2013, Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului nu a fost utilizat în scopul pentru care a fost creat, banii alocându-se fără criterii transparente. Practic, fondul de rezervă a funcţionat ca un buget paralel, la dispoziţia ministerului lui Dragnea, buget scos din sfera controlului parlamentar, se arată în sinteza raportului Curţii de Conturi pe 2013.

Totodată, în urma auditului realizat în 2014 pentru anul 2013, s-a constatat că la ministerul condus de Dragnea, mijloacele electronice pentru procedurile de achiziţii publice directe au fost folosite în proporţie de doar 20,4%, faţă de un minim de 40% prevăzut de legislaţie.

Mai mult, Curtea de Conturi a mai descoperit că ministerul lui Dragnea a finanţat proiectarea a 60 de obiective de investiţii, nu şi execuţia lucrărilor. Practic, Ministerul Dezvoltării a cheltuit în mod inutil 10,2 milioane de lei pe proiectarea unor lucrări care nu s-au mai executat.

Ministerul Dezvoltării a fost în 2013 principalul beneficiar al fondului de rezervă al Guvernului. Practic, a beneficiat de aproape 40% din fondul de rezervă, adică 321 milioane de lei, pentru finanţarea programului naţional de dezvoltare locală, a cheltuielilor urgente specifice sezonului rece, precum şi pentru plata unor arierate, mai arată sursa citată.

Merită reamintit în context că, în 2014, Fondul de Rezervă al ţării a fost majorat de mai bine de zece ori, pentru a spori şansele candidatului Victor Viorel Ponta de a fi ales preşedinte, arată o analiză Gândul.

În pofida criticilor Consiliului Fiscal şi Curţii de Conturi, care au opinat că un astfel de fond nu face decât să creeze "spaţiu pentru alocări discreţionare şi netransparente", Fondul de rezervă de care a beneficiat Guvernul în 2014 a fost suplimentat periodic prin rectificări, pentru a putea suporta cheltuielile cu miză electorală angajate de Ponta.

Astfel, de unde Parlamentul a aprobat la începutul lui 2014, în Legea bugetului un fond de rezervă de 168.129.000 de lei, la final de an hotărârile de Guvern care au împărţit banii au ajuns să însumeze 1.893.347.000 de lei, de peste 3,3 ori mai mult decât în 2013, an fără miză electorală, când Fondul de rezervă s-a ridicat la 557.305.000 de lei.

Cea mai mare parte din aceşti bani (946 de milioane) au fost alocaţi Ministerului Dezvoltării Regionale condus de Liviu Dragnea, ministrul trimis în judecată pentru fraudarea referendumului din 2012.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne