Risipă a banului public la INS. Curtea de Conturi sesizează organele de urmărire penală

Reprezetanţii Institutului Naţional de Statistică, INS, la Ministerul Administraţiei şi Internelor
Reprezetanţii Institutului Naţional de Statistică, INS, la Ministerul Administraţiei şi Internelor (Epoch Times România)

Curtea de Conturi a sesizat organele de urmărire penală în legătură cu nereguli constatate la Institutul Naţional de Statistică (INS), relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, din raportul Curţii de Conturi pe 2013 reiese că INS a plătit de două ori aceleaşi servicii IT contractate în vederea pregătirii şi desfăşurării alegerilor locale şi parlamentare din anul 2012, prejudiciul fiind de 646.000 lei. De asemenea, INS a plătit din bani publici renovarea şi dotarea unor spatii pe care le administra şi pe care ulterior le punea la dispoziţie gratuit sau pe preţuri foarte mici către firme care făceau profit prin organizarea de nunţi şi botezuri.

"Institutul Naţional de Statistică a efectuat plata dublă pentru aceleaşi servicii de 'Mentenanţă licenţe Kofax pentru anul 2012', necesare în vederea pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi parlamentare din anul 2012, către două societăţi comerciale, achitând atât suma de 646 mii lei către o societate care a câştigat prima licitaţie publică organizată, care ulterior nu s-a achitat de obligaţiile contractuale, cât şi suma de 589 mii lei către o altă societate comercială care a câştigat a doua licitaţie publică pentru aceleaşi servicii şi care a executat obligaţiile contractuale, bugetul Institutului Naţional de Statistică fiind prejudiciat astfel cu suma de 646 mii lei." se arată în raportul Cutii de Conturi.

Ulterior acestei plăţi, societatea către care INS a efectuat plata a 646 mii lei a speculat imperfecţiunile din caietul de sarcini şi din contractul de prestări servicii, precum şi faptul că directorul general al direcţiei IT a semnat iniţial un număr de 4 procese verbale de predare-primire machete şi de suport tehnic, pe care acesta ulterior le-a denunţat conducerii INS şi a reclamat că, în fapt, societatea nu a prestat serviciile din contract, întrucât nu ar fi făcut dovada că este un prestator autorizat în România al producătorului licenţelor Kofax Austria, se mai precizează în raport.

Curtea de Conturi mai arătat că INS a achitat 256.000. de lei pentru amenajarea unui spaţiu aparţinând instituţiei şi care, ulterior amenajării, a ajuns restaurant.

Spaţiul amplasat în str. Smardan, nr.14-16, sector 3, Bucureşti a fost amenajat în perioada 2006-2007 şi urma să fie utilizat de INS pentru informarea opiniei publice în ceea ce priveşte evoluţia socioeconomică a României în această perioadă, însă a a fost transformat într-un restaurant administrat de o societate comercială, cu sprijinul conducerii Institutului Naţional de Statistică şi al conducerii Centrului de Conferinţe al INS.

Auditorii Curtii de Conturi a mai constatat şi alte nereguli la INS, concluzia auditul fiind că "valoarea totală a erorilor/abaterilor identificate depăşeşte pragul de semnificaţie stabilit şi au fost constatate fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale, (...) fiind demarate demersurile pentru sesizarea organelor de urmărire penală".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne