Municipalitatea acţionată în instanţă de Mănăstirea Sămurcăşeşti. Preoţii vor bloc pe spaţiul verde
alte articole
Mănăstirea Sămurcăşeşti a dat în judecată Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pe motiv că municipalitatea refuză să îi permită construirea unui bloc de 5 etaje pe un spaţiu verde de 1.390 mp situat pe bulevardul Regina Maria din Capitală, relatează HotNews.
Terenul aparţine bisericii, iar pentru edificarea blocului de 5 etaje ce ar urma să cuprindă birouri şi spaţii comerciale, mănăstirea s-a asociat cu un dezvoltator imobiliar.
Potrivit sursei citate, în 2009, Mănăstirea Sămurcăşeşti a cerut Primăriei Capitalei să îi aprobe un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care să îi permită să ridice în asociere cu un investitor privat un bloc cu două subsoluri, parter, mezanin, şi 5 etaje pe terenul din Regina Maria nr. 13, teren care figurează ca spaţiu verde în documentaţiile de urbanism şi pe care se află mai mulţi arbori.
Deşi legea interzicea (şi) la vremea respectivă construcţiile pe spaţiile verzi, pe 4 martie 2009 Primăria Capitalei a eliberat avizul de urbanism cerut de mănăstire, la fel şi Agenţia Regională Pentru Protecţia Mediului care a spus că proiectul nu necesită evaluare de mediu pe motiv că "planul urbanistic zonal analizat nu are efecte semnificative asupra mediului".
Ministerul Dezvoltării a refuzat însă să dea aviz favorabil proiectului, arătând că terenul pe care se doreşte ridicarea blocului cu 5 etaje este încadrat în zonă protejată şi figurează ca "spaţiu verde amenajat". În consecinţă, Planul Urbanistic Zonal (PUZ)-ul nu a putut fi supus aprobării CGMB.
În 2012, vrând să continue proiectul, Mănăstirea Sămurcăşeşti a dat în judecată Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Reprezentanţii bisericii susţin că încadrarea terenului lor în categoria spaţiu verde amenajat este "abuzivă, lipsită de temei legal şi reprezintă o încălcare flagrantă a exercitării atributelor decurgând din dreptul de proprietate, drept protejat şi garantat de Constituţia României."
Mănăstirea Sămurcăşeşti a cerut Tribunalului Bucureşti să oblige municipalitatea să aprobe PUZ-ul pentru blocul de 5 etaje şi cere daune în cuantum de 100 de lei/zi de întârziere la avizarea favorabilă a PUZ-ului şi daune interese compensatorii derivând din contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului şi construcţiei needificate.
În 2013, Mănăstirea Sămurcăşeşti a pierdut procesul, Tribunalul Bucureşti respingând cererea bisericii. Preoţii nu au dezarmat şi au atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.
Mai reamintim în context că recent, BOR a stârnit oprobriul cetăţenilor anunţându-şi intenţia de a construi o biserică, cu acces auto, pe platoul Bucegi, în rezervaţia naturală. Pagina de protest deschisă pe Facebook de cei ce se opun proiectului a întrunit peste 18.000 de like-uri.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.