Libanul interzice pagerul şi walkie-talkie-urile pe toate zborurile care pleacă din Beirut

Ambulanţe ducând la spitalele libaneze victimele atacului cu pagere, Liban, septembrie 2024 (Anadolu via Getty Images)
Redacţia
20.09.2024

După ce în ultimele două zile au explodat mii de pagere, staţii radio bidirecţionale şi dispozitive electronice în Liban, există temeri că un dispozitiv electronic cu bombă ar putea ajunge din greşeală la bordul unui zbor de pasageri. În aceste împrejurări, directorul general al aviaţiei civile din Liban a interzis tuturor pasagerilor să aibă pager şi walkie-talkie la bordul oricărei aeronave, potrivit Zero Hedge, care citează radiodifuzorul de ştiri de stat libanez, NNA.

Securitatea aeroportuară de la Aeroportul Internaţional Rafic Hariri din Beirut va căuta şi va împiedica orice pager sau staţie de emisie-recepţie să se afle în bagajele de marfă, de cală şi de mână. Regula a intrat în vigoare imediat.

În urma exploziilor de marţi şi miercuri, considerate a fi opera serviciilor secrete israeliene, cel puţin 37 de persoane au fost ucise şi peste 3.250 rănite. Potrivit rapoartelor, în unele cazuri au explodat chiar şi laptopuri şi telefoane mobile. Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat joi că au existat 608 răniţi numai în exploziile de miercuri.

Citiți și Liban - mii de persoane rănite, opt morţi după un val de explozii de pagere care au ţintit membrii Hezbollah

Unii analişti sunt de părere că interzicerea pagerului şi a staţiilor walkie-talkie s-ar putea extinde dincolo de aeroporturile din Orientul Mijlociu. Au avut loc atât de multe explozii in Beirut şi Liban, iar unele au fost raportate şi în Siria, încât îngrijorarea este că un pager manipulat ar putea ajunge cu uşurinţă într-un zbor, eventual la cineva care stă lângă geam.

Ieri, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a subliniat tactica „nediscriminatorie” a operaţiunii israeliene, în timp ce Kremlinul a condamnat-o drept „terorism internaţional”.

În timp ce majoritatea celor morţi şi răniţi par a fi agenţi Hezbollah, au existat şi civili, inclusiv copii şi lucrători medicali care au căzut victime exploziilor. Multe dispozitive au explodat în interiorul caselor şi clădirilor de apartamente.

Citiți și O nouă serie de explozii în Liban: Peste 100 de răniţi după detonarea staţiilor radio portabile ale Hezbollah

Potrivit Al Jazeera, marţi, aproximativ 4.000 de pagere au explodat în decurs de o oră. O zi mai târziu, au avut loc mai multe explozii de dispozitive portabile, inclusiv staţii radio walkie-talkie, telefoane mobile, laptopuri şi chiar celule solare.

Sursa citată a transmis că peste 300 de pacienţi erau la terapie intensivă, iar 400 au avut nevoie de intervenţii chirurgicale şi alte tratamente.

Exploziile de miercuri au implicat „dispozitive din ce în ce mai mari care au provocat mai multe pagube”, a adăugat el, rezultând răni care implică „hemoragii interne, leziuni ale abdomenului şi ale altor părţi ale corpului, inclusiv hemoragii cerebrale”.

Dr. Ghassan Abu-Sittah, de la un spital local, a declarat pentru Sky News că a existat un număr foarte mare de oameni care au suferit amputări ca urmare a atacului.

Citiți și Cine a fabricat pagerele explozive? În spatele exploziilor din Liban apare un traseu global complicat

„Aproape exclusiv pagerul explodează în mână în timp ce oamenii încearcă să citească mesajul, aşa că avem mâini mutilate şi leziuni penetrante şi răni provocate de explozie la nivelul feţei şi ochilor”, a spus el, adăugând că multe dintre victime „se vor alege cu un handicap permanent”.

„Tuturor ne este teamă. Toată lumea trăieşte de la o zi la alta pentru că nimeni nu ştie la ce să se aştepte”, a declarat pentru Al Jazeera Rana Bahlawani, rezidentă in Beirut.

Rusia a acuzat Occidentul de un dublu standard după ce SUA a refuzat să condamne atacul cu pagerele, numindu-l „terorism internaţional”.

Citiți și Cine a fabricat pagerele explozive? În spatele exploziilor din Liban apare un traseu global complicat

Un cont X proeminent al unui utilizator libanez care trăieşte în Occident a scris: „Verişoara mea din Beirut mi-a trimis un mesaj spunându-mi că şi-a deconectat monitorul pentru copii şi alte aparate şi dispozitive de uz casnic. Oamenii noştri nu ştiu care dispozitive sunt sigure şi care nu”. Un sentiment de paranoia, haos şi teamă a cuprins o mare parte a Libanului.

Un alt comentator - Marc Lynch - a spus despre operaţiunea cu pagerul: „Atacul Israelului asupra telefoanelor Hezbollah a fost genial din punct de vedere tehnic, desigur. A fost, de asemenea, absolut garantat că telefoanele vor exploda în zonele civile dens aglomerate. Pieţe, centre comerciale, taxiuri, autobuze. Uitaţi-vă doar la imaginile din spitale. În orice alt context, am numi asta terorism şi este şi aici.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor