Lavrov critică dur Turcia pentru furnizarea de echipamente militare Ucrainei

Serghei Lavrov (Yuri Kadobnov / AFP via Getty Images)
Redacţia
02.11.2024

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a criticat furnizarea de echipamente militare de către Turcia Ucrainei pentru a o ajuta să se opună invaziei la scară largă a Rusiei, relatează Kyiv Independent, citând un raport Hürriyet.

Deşi Turcia este membră NATO, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a propus să menţină relaţii pozitive atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.

Lavrov şi-a exprimat recunoştinţa faţă de guvernul turc "pentru facilitarea soluţionării crizei ucrainene", menţionând în special discuţiile dintre Kiev şi Moscova de la Istanbul din martie 2022, care au fost în cele din urmă abandonate după ce ucrainenii au recucerit nordul ţării şi au fost descoperite crime de război în masă în zonele eliberate.

Cu toate acestea, ministrul rus de Externe a criticat Turcia pentru că sprijină Ucraina în război prin furnizarea de echipamente militare.

Lavrov a declarat că acest lucru "nu poate decât să provoace surprindere", având în vedere declaraţiile liderului turc cu privire la disponibilitatea sa de a media discuţii de pace între Ucraina şi Rusia.

Erdogan a susţinut public suveranitatea Ucrainei, iar administraţia sa a acordat un ajutor semnificativ Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. De asemenea, Ankara încearcă de mult timp să preia un rol principal în negocierile de pace dintre Kiev şi Moscova.

Între timp, Turcia a facilitat, de asemenea, fluxul de petrol rusesc către Uniunea Europeană, de la invazia Rusiei în Ucraina, permiţând Kremlinului să eludeze sancţiunile blocului.

În 2023, Ankara a devenit cel mai mare cumpărător de combustibili fosili ruseşti din lume, importând din această ţară petrol, gaze naturale şi cărbune în valoare de aproximativ 42,2 miliarde de euro - o creştere de cinci ori în ultimul deceniu.

La 22 octombrie, Financial Times a relatat că Turcia a blocat discret exportul de produse militare de origine americană către Rusia, în urma unui avertisment din partea Washingtonului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor