"Curăţenie" majoră în rândul oficialilor electorali înainte de turul 2 al prezidenţialelor de la Chişinău
Oficialii electorali acuzaţi de corupţie în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova au fost înlocuiţi înainte de turul doi de duminică, în care Maia Sandu, preşedinta proeuropeană în exerciţiu, îşi doreşte un al doilea mandat, a declarat vineri şefa comisiei electorale.
Sandu, care este vârful de lance al eforturilor Moldovei de a adera la Uniunea Europeană, a obţinut 42% în primul tur, faţă de 26% pentru contracandidatul Alexandr Stoianoglo, care este susţinut de un partid cu legături tradiţionale cu Rusia, potrivit Reuters.
Maia Sandu a susţinut că primul tur a făcut obiectul unei campanii de mituire în masă pentru a convinge până la 300.000 de alegători să voteze împotriva sa şi împotriva unui referendum privind aderarea ţării sale la UE, care a trecut cu o marjă foarte mică.
"Unii membri ai comisiilor electorale, inclusiv preşedinţi, secretari şi grefieri sunt incluşi în documente întocmite de poliţie şi procurori", a declarat şefa comisiei, Angela Caraman, în cadrul unei reuniuni a comisiei sale. "Unii dintre aceştia au fost deja îndepărtaţi din organismele electorale".
Atât alegerile, cât şi referendumul au fost marcate de acuzaţii de interferenţă, autorităţile acuzându-l pe omul de afaceri fugar pro-rus Ilan Sor că a plătit alegătorii moldoveni.
O înfrângere a lui Sandu ar putea permite Moscovei să câştige mai multă influenţă într-un câmp de luptă diplomatic între Rusia şi UE.
Runda a doua are loc la puţin mai mult de o săptămână după alegerile parlamentare din Georgia, o altă ţară ex-sovietică care încearcă să adere la UE, unde un partid de guvernământ considerat de mulţi occidentali ca fiind din ce în ce mai pro-rus a obţinut victoria.
În timp ce campania electorală din Moldova se apropie de final, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că alegătorii au fost supuşi unui "atac fără precedent" printr-un val de apeluri telefonice anonime cu ameninţări cu moartea.
"Aceste ameninţări au fost primite de jurnalişti, personalităţi cunoscute şi cetăţeni obişnuiţi. Aceste ameninţări de intimidare au un singur scop - să semene panică şi frică, astfel încât oamenilor să le fie frică să voteze", a spus Recean pentru TV8.
Sandu a indicat Rusia şi corupţia drept cele mai mari două ameninţări cu care se confruntă Moldova.
Stoianoglo, demis de Sandu din funcţia de procuror general pe motiv că nu a acţionat împotriva corupţiei, s-a angajat, dacă va fi ales, să sprijine integrarea în UE, precum şi să dezvolte legături cu Rusia în interesul naţional.
El a criticat un pachet de ajutor din partea UE şi pe liderii occidentali care au vizitat Chişinăul înainte de votul din 20 octombrie ca fiind interferenţe pro-Sandu.
Kremlinul a declarat vineri că Rusia monitorizează alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din Moldova, dar nu intervine în acestea, în ciuda unei serii de acuzaţii din partea Occidentului şi a oficialilor moldoveni care susţin contrariul.
Magnatul de afaceri Sor, condamnat anul trecut în contumacie pentru fraudă în masă, este acum stabilit în Rusia. El neagă orice ingerinţă, recunoscând în acelaşi timp că a oferit bani în mod deschis persoanelor care i-au convins pe moldoveni să voteze "nu" la referendum şi să se opună lui Sandu.