"La ce folosesc ONU şi UE dacă nu pentru a se ocupa de refugiaţi?" - ONG acuză lipsă de leadership în gestionarea crizei refugiaţilor
focus
alte articole
Un celebru bucătar cunoscut pentru acţiunile sale umanitare, care a servit milioane de mese ucrainenilor, a acuzat ONU şi UE de lipsă de leadership în răspunsul la criza refugiaţilor, avertizând asupra unei "urgenţe umanitare uriaşe la poarta Europei", transmite The Guardian.
Vorbind din Lviv, Ucraina, José Andrés - bucătar spaniol-american cu două stele Michelin care conduce World Central Kitchen (WCK), o organizaţie non-profit - a afirmat că ONU şi UE nu au suficienţi "bocanci pe teren" pentru a se ocupa de refugiaţi. WCK a servit peste 3 milioane de mese în regiune de la începutul invaziei ruse.
"Trebuie să aşteptăm mai mult de la marile organizaţii. În caz contrar, întrebarea mea este: pentru ce le avem? Pentru ce cheltuim milioanele? Ne lipseşte acel leadership", a spus el.
Deşi a lăudat activitatea guvernului polonez, el a spus că grija pentru nevoile de bază ale refugiaţilor este o "întreprindere gigantică" ce are nevoie de mai mult sprijin.
Criza a provocat strămutarea a peste 10 milioane de persoane, potrivit cifrelor ONU. Cel puţin 3,7 milioane de persoane au părăsit Ucraina - dintre care 2,2 milioane se află în Polonia - şi se estimează că 6,5 milioane sunt strămutate în interiorul ţării.
WCK, care răspunde la dezastre naturale şi crize umanitare în întreaga lume, a ajuns la punctul de trecere a frontierei Medyka din Polonia la câteva ore după invazie şi aproape imediat a început să hrănească refugiaţii care fug din Ucraina. Reţeaua sa de peste 200 de angajaţi şi voluntari furnizează în prezent aproximativ 180.000 de mese pe zi în Ucraina, Polonia, Ungaria, Moldova şi România.
Comentariile lui Andrés au fost făcute în contextul în care liderii NATO şi G7 s-au reunit joi, la Bruxelles, pentru reuniuni de urgenţă privind criza din Ucraina.
În loc să ţină discursuri şi să privească de la distanţă înrăutăţirea situaţiei, a declarat Andrés, liderii ar trebui să implementeze sisteme pentru a-i ajuta pe refugiaţi să găsească siguranţă şi pentru a proteja mai bine femeile şi copiii.
Comunitatea restaurantelor din întreaga Ucraina s-a unit pentru a ajuta la furnizarea de alimente - chiar şi sub bombardamente intense, ocupaţie şi asediu rusesc. WCK colaborează cu peste 150 de restaurante şi bucătari din Ucraina care furnizează mese.
În Mariupol, a menţionat Andrés, bucătarii au reuşit să vâneze căprioare şi să facă tocăniţe, în ciuda faptului că se află sub asediu, iar mulţi gătesc în buncăre.
"Bucătarii sunt eroi. Gătesc în buncăre, gătesc sub bombardamente şi adună mâncare cum pot. Este un astfel de moment în care toată lumea face ce poate cu tot ce are la îndemână", a adăugat el.