Kovesi: DNA are în lucru 7600 de dosare vizând corupţia la nivel înalt
alte articole
Procurorii anticorupţie au în lucru peste 7.600 de dosare penale, toate vizând corupţia la nivel înalt, a declarat şefa DNA, în cadrul unui interviu publicat miercuri de Agerpres.
"Exact astăzi avem peste 7.600 de dosare penale aflate în lucru. Aşa cum spune şi competenţa prevăzută în lege, toate aceste dosare vizează corupţia la nivel înalt. Nu pot să vă dau un număr câţi sunt demnitari sau câte persoane cu funcţii importante, pentru că noi ţinem statistică în funcţie de infracţiunile care se comit, şi acestea se referă la corupţia la nivel înalt", a menţionat procurorul-şef al DNA.
Întrebată despre procentul de achitări, Kovesi a precizat că este la acelaşi nivel ca şi în anii trecuţi, nefiind un lucru care să îngrijoreze.
Aflată în centrul unui nou scandal stârnit de deputatul Sebastian Ghiţă, care a acuzat-o de plagiat, Kovesi a mai declarat că procurorii sunt interesaţi mai mult de "efectele dramatice" ale corupţiei, nu de atacurile care vin dinspre persoanele cercetate.
Kovesi a făcut declaraţii şi pe tema imunităţii parlamentarilor şi a membrilor Guvernului reamintind că în prezent atât dosarul lui Gabriel Oprea, acuzat de omor din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, cât şi dosarul "Votul din diaspora", avându-l ca personaj central pe fostul ministru de Externe Titus Corlăţean sunt blocate, căci parlamentarii nu au dat undă verde urmăririi penale.
"În ambele cazuri a fost o voinţă politică ce a oprit o anchetă judiciară, lucru care nu ar trebui să se întâmple", a declarat Kovesi, precizând că a transmis de-a lungul vremii puncte de vedere la Ministerul Justiţiei sau la Consiliul Superior al Magistraturii pe tema imunităţii parlamentare, însă nu a vorbit cu factori decidenţi, cu alte cuvinte cu cei ce pot iniţia schimbări legislative.
Întrebată dacă în ultima perioadă s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor din dosarele DNA, Kovesi a reamintit că recuperarea efectivă a prejudiciilor nu este competenţa instituţiei pe care o conduce, ci a Ministerului Finanţelor şi a precizat că de la începutul anului până în prezent, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri şi valori în cuantum de aproximativ 250 de milioane euro.
Interviul integral poate fi citit aici