Oprea: Am suspiciunea că dosarul nu vizează înfăptuirea Justiţiei, ci jocuri de altă natură

"Motivul pentru care am cerut colegilor să nu încuviinţeze solicitarea DNA este suspiciunea că acest dosar nu vizează înfăptuirea Justiţiei, ci mai degrabă a unor jocuri de altă natură", a fost mesajul transmis de Gabriel Oprea, în timp ce în ţară se anunţă proteste în urma acestei decizii a Parlamentului.
Andrei Pricopie
21.09.2016

alte articole

Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
21.09.2016

Decizia Parlamentului de a bloca ancheta în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, a stârnit valuri de revoltă în spaţiul public. În timp ce oamenii se pregătesc să iasă joi seară în stradă, să protesteze, generalul iese la rampă cu o serie de declaraţii în care acuză DNA de jocuri politice.

"Pentru că votul din Senat a stârnit foarte multe discuţii, vreau să clarific două lucruri. În primul rând, acest vot nu mă face imun în faţa Justiţiei, nu mă "salvează" de la ceva şi nici nu închide drumul dosarului pentru care DNA a cerut încuviinţarea urmăririi penale. Peste doar câteva luni, mandatul meu de senator se încheie. Peste doar câteva luni, aşa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul îşi va urma cursul normal în Justiţie.

Spun asta pentru cei care, din neştiinţă sau din interes, afirmă – în mod total greşit – că, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge în instanţă. Vă reamintesc faptul că procurorii au aşteptat aproape un an ca să facă acest dosar. Ei bine, prin votul de acum două zile, s-a decis să mai treacă încă 3 luni până când va ajunge în faţa judecătorilor. Atât şi nimic mai mult", a scris miercuri, într-o postare pe contul său de Facebook, Gabriel Oprea.

Pe de altă parte, dacă procurorii anticorupţie nu vor avea probe noi, nici nu vor putea cere din nou ridicarea imunităţii. În cazul în care Oprea nu va mai fi parlamentar, solicitarea DNA va trebui adresată preşedintelui Klaus Iohannis.

Potrivit generalului, motivul pentru care a cerut colegilor săi senatori să nu încuviinţeze solicitarea DNA este suspiciunea că acest dosar nu vizează înfăptuirea Justiţiei, ci mai degrabă a unor jocuri de altă natură.

"Cred că este menirea Senatului să atragă atenţia, inclusiv prin vot, asupra faptului că există astfel de suspiciuni cu privire la modul în care se fac dosarele şi că aceste semne de întrebare afectează nu doar drepturile şi libertăţile individuale, ci şi încrederea oamenilor în instituţii, în general şi în Justiţie, în special. Ar mai fi de precizat faptul că în acest dosar, Senatul a cerut, la începutul anului, urmărirea penală pentru abuz în serviciu şi până în acest moment nu a fost dată nicio soluţie", a subliniat Gabriel Oprea.

Generalul citează art.109 alin.2 din Constituţie, din are reiese că "Senatul nu încuviinţează urmărirea penală cerută de procuror, ci are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Este un drept şi nu o obligaţie! Aceasta implică o apreciere şi o responsabilitate din perspectiva legii penale şi a celei procesuale penale."

"Aşa cum am mai spus, mă consider nevinovat. Aşa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzaţie atât de gravă să fie atât de sărac în probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge în faţa judecătorilor şi sunt convins că, aşa cum nenumărate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate şi suspiciunile procurorilor. Iar atunci când judecătorii îmi vor da dreptate, mă întreb dacă cineva va plăti, totuşi, pentru calomniile, injuriile şi ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs", a adăugat Gabriel Oprea.

Cu puţin timp înainte de reacţia fostului vicepremier, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a atas atenţia că oamenii legii nu mai pot să stabilească răspunderea penală în cazul său, din cauza votului dat de Parlament.

"Este un vot politic care blochează justiţia. În urma acestui vot, DNA nu mai poate să stabilească răspunderea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă. Deci, o mamă rămâne să aştepte. Au mai fost astfel de precedente. Vă reamintesc dosarul în care a fost implicat fostul ministru de Externe, Corlăţean Titus.

Au fost mii de oameni care nu au putut să voteze la alegeri. Am deschis o investigaţie, din nou, votul politic a blocat acea investigaţie, motiv pentru care nu o să putem să administrăm probe şi să aflăm ce s-a întâmplat", a declarat Kovesi, la sosirea la Consiliul Superior al Magistraturii, citată de Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor