CSM a decis: Olguţa Vasilescu, pe lista neagră a denigratorilor justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a sancţionat o serie de declaraţii controversate făcute de doamna primar, Lia Olguţa Vasilescu, prin care se induce ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, în special în ceea ce priveşte activitatea profesională a procurorilor DNA.
Olguţa Vasilescu
Olguţa Vasilescu (Epoch Times România)

Doamna primar a Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a emis în spaţiul public o serie de acuzaţii care au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare în raport cu activitatea magistraţilor, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia, a stabilit, în cadrul şedinţei de luni, plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea preşedintelui CSM, formulată ca urmare a sesizării procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi au vizat afirmaţiile lansate în spaţiul public pe 19 iulie de Olguţa Vasilescu, prin intermediul Antenei 3, referitoare la activitatea profesională a procurorului care a efectuat urmărirea penală şi a dispus trimiterea sa în judecată.

Prin afirmaţiile respective, doamna primar a acreditat ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele în manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală.

Mai mult, prin intermediul contului său de Facebook, Olguţa Vasilescu a lansat afirmaţii denigratoare la adresa unui martor denunţător şi a publicat acte şi probe din dosar, acţiuni de natură ce transmit ideea că sistemul judiciar este incapabil de a evalua probatorii.

Plenul CSM a apreciat că afirmaţiile doamnei primar, lansate prin intermediul Antentei 3 şi Facebook, preluate ulterior şi de alte instituţii de mass-media, aduc atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.

Inspectorii judiciari au constatat că, afirmaţiile lansate în spaţiul public de primarul Craiovei au drept consecinţă alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistraţilor apărarea drepturilor sale le aşteaptă. Impactul afirmaţiilor este cu atât mai grav cu cât acestea emană de la o persoană publică care se bucură de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice.