Finul Elenei Udrea, la un pas de "Beciul Domnesc". Kovesi a demarat procedurile legale

Unul dintre deputaţii PMP, Adrian Gurzău, finul fostului ministru Elena Udrea, este la un pas de a ajunge în spatele gratiilor, după ce şefa DNA a înaintat o solicitare în acest sens. Acuzaţia este una clasică - trafic de influenţă.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, finul fostului ministru Elena Udrea, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, reiese dintr-un comunicat remis luni de agenţia anticorupţie.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au dispus cu o zi în urmă reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpaţilor Angela Toncescu, la data faptelor membru şi, ulterior, preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A., Dan Hosu, administrator de fapt al unei societăţi comerciale şi soţ al fostei şefe DIICOT Georgiana Hosu, şi Tatu Ion-Sorin, administrator de fapt al unei companii.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei urmează să se pronunţe în cursul zilei de astăzi pe marginea propunerii de arestare preventivă a celor trei inculpaţi reţinuţi de procurori.

DNA îşi prezintă cazul împotriva deputatului PMP

"În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A., i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi S.C Carpatica Asig S.A., în calitate de beneficiar.

Contractul susmenţionat a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea şi în complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de "relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing", pe o durată minimă de 5 ani. Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro TVA, plătită de S.C Carpatica Asig S.A. lunar, urmând ca pentru următoarele 60 de luni, valoarea contractului să fie de 4.000 de euro TVA, pe fiecare lună.

Aşadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru S.C Carpatica Asig S.A., în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajaţi ai societăţii, care desfăşurau activităţi similare, la costuri mult mai scăzute.

În schimbul acestor promisiuni şi, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, inculpatul Gurzău Adrian a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.), astfel încât să fie influenţat votul din Consiliul A.S.F. pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A. şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară.

Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, şi-a traficat influenţa asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât membrii Consiliului A.S.F. să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe baza de plan a S.C Carpatica Asig S.A., deşi prin adresa Direcţiei de supraveghere şi control - Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului A.S.F. constatarea stării de insolvenţă a S.C Carpatica Asig S.A."

încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive