Dosarul Diaspora, cu lacătul pus. Kovesi: Un vot politic nu trebuie să blocheze justiţia
alte articole
Parlamentul a pus lacăt dosarului Diaspora după ce a respins cererea de urmărire penală a fostului ministru de Externe, Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale din 2014. Un vot politic nu ar trebui să blocheze actul de justiţie, şi-a exprimat nemulţumirea luni, la televiziunea naţională, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care consideră că astfel de imunităţi ar trebui eliminate.
"În momentul în care vorbim de miniştri pe care dorim să-i investigăm pentru fapte comise în calitate de miniştri şi nu obţinem această cerere de urmărire penală, în acel moment ancheta este blocată. Deci, nu mai putem să stabilim adevărul, nu mai putem să administrăm probe, nu mai putem să facem absolut nimic. Ancheta este blocată.
Aşa se întâmplă şi în cazul în care a fost implicat ministrul Corlăţean, am solicitat acest aviz, el a fost respins de către Parlament şi acest lucru înseamnă că ancheta este blocată. În acest moment este blocat, pentru că anumite decizii au fost luate la nivel de ministru şi ancheta este blocată. Din moment ce noi nu am putut să începem urmărirea penală şi nu mai putem să administrăm probe, dosarul este blocat", a declarat Kovesi, citată de Agerpres.
Procurorul-şef al agenţiei anticorupţie a explicat că o persoană care a ocupat la un moment dat funcţia de ministru beneficiază practic de imunitate pe viaţă, astfel că nu poate fi urmărită penal decât dacă oamenii legii obţine un aviz în acest sens.
"Sunt două tipuri de imunităţi în România, una dintre ele este cea a miniştrilor, care au imunitate pe viaţă, indiferent că eşti ministru în funcţie sau fost ministru, te bucuri de această imunitate. Şi vorbim de imunităţile pentru arestare şi reţinere în cazul parlamentarilor, caz în care dacă nu obţinem, spre exemplu, aviz pentru arestarea unui parlamentar, dosarul îşi poate continua cursul. În schimb, când vorbim de miniştri, nici nu mai pot fi cercetaţi", a precizat Kovesi.
Imunităţile de acest gen, care blochează în mod nejustificat cursul justiţiei, ar trebui eliminate, consideră şefa DNA, care invocă asigurarea egalităţii tuturor cetăţenilor în faţa legii.
"Am spus întotdeauna că un vot politic nu trebuie să blocheze justiţia şi am spus întotdeauna că astfel de imunităţi nu trebuie să existe. Este o abordare pe care o am de mulţi ani, pe care am susţinut-o constant şi o susţin şi în acest moment. Iar ultimele cazuri ne dovedesc clar că nu trebuie să existe astfel de blocaje în activitatea justiţiei.
Singurii care pot să stabilească dacă un dosar este bun sau nu este bun, sau dacă el trebuie oprit sau nu sunt judecătorii. Deci, nu trebuie probele analizate nici de politicieni, nici în Senat, nici în Camera Deputaţilor, ci probele trebuie să fie evaluate de către judecători şi ei să dea deciziile definitive", a adăugat Laura Codruţa Kovesi.
Reamintim că Titus Corlăţean a scăpat de urmărirea penală în urma votului din Senat. Din 162 de senatori prezenţi la şedinţa în care s-a votat cererea DNA, 92 de voturi au fost împotriva urmăririi penale a colegului lor, iar 26 dintre voturi au fost pentru.
Potrivit procurorilor DNA, Titus Corlăţean, actualmente senator în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, este acuzat de abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
DNA arată că, în contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus (Victor Ponta n.r.) şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte (PSD).
În dosarul Diaspora fuseseră audiaţi, până în momentul blocării anchetei, ambasadori, şefi ai misiunilor diplomatice, precum şi diplomaţi de rang înalt din cadrul MAE.