Kovesi: DNA a fost foarte focusat pe ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate

O sută de procurori nu vor schimba ce se întâmplă în spitale, susţine Kovesi. Drept dovadă, faptele de corupţie în spitale au continuat şi după ce o serie de manageri de spitale au fost trimişi în judecată.
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
10.05.2016

DNA a atras atenţia, în repetate rânduri, asupra corupţiei din sistemul sanitar românesc, a declarat Laura Codruţa Kovesi pentru Europa Fm, precizând că instituţia pe care o conduce are în subordine a derulat numeroase anchete în domeniul sănătăţii.

DNA, în ultimii doi ani, a fost foarte focusat pe ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Am avut foarte multe investigaţii deschise şi finalizate. Într-adevăr, este o situaţie extrem de gravă şi de aceea noi am considerat-o o prioritate încă de acum doi ani. Am avut foarte multe dosare şi avem în continuare pe tot ceea ce înseamnă achiziţii publice în sistemul de sănătate publică. (...) Au fost astfel de situaţii în multe dosare investigate privind preşedinţi de consilii judeţene şi nu numai. Am avut foarte mulţi funcţionari din Ministerul Sănătăţii, inclusiv un secretar de stat, consilier al ministrului Sănătăţii, director, (anchetaţi, n.r.) pentru luare de mită sau fapte de corupţie în legătură cu achiziţii publice în sistemul de sănătate. Am tras de multe ori acest semnal de alarmă, inclusiv la ultimul bilanţ când am spus că astfel de achiziţii se reflectă direct asupra cetăţeanului.", a declarat Kovesi, la Europa FM.

Kovesi a adăugat că semnalul de alarmă pe care l-a tras a plecat de la faptul că nu o sută de procurori vor rezolva aceste probleme în sutele de spitale din România.

"Au fost foarte multe situaţii în care au fost investigaţi medici, şi-au pierdut funcţiile, sau funcţionari din minister, manageri de spitale, directori de spitale. Spre exemplu, doar anul trecut am avut peste zece directori şi manageri de spitale trimişi în judecată. Dar, în ciuda faptului că aceştia au fost excluşi de acolo în urma anchetelor noastre, problemele au rămas.”, a precizat şefa DNA.

Referitor la cazul Hexi Pharma, Kovesi a susţinut că instituţia pe care o conduce nu are competenţă în investigarea unor astfel de situaţii dacă, din cercetări, nu rezultă existenţa unor fapte de corupţie.

"DNA nu are competenţă pe investigarea faptelor care pun în pericol sănătatea publică, ci noi avem competenţă strict pe investigarea unor fapte de abuz în serviciu, privind fraude în achiziţii publice, încheierea frauduloasă a unor contracte publice", a declarat Kovesi, precizând că a avut deja o discuţie pe acest subiect cu procurorul general Augustin Lazăr şi că Direcţia Naţională Anticorupţie va fi sesizată de Parchetul General, în cazul în care în anchetă apar şi elemente de corupţie.

"Am avut discuţii inclusiv pe acest dosar nou deschis, este o investigaţie în curs la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Am făcut schimb de informaţii cu privire la anumite dosare care sunt în investigaţiile noastre, sigur, am discutat şi acest dosar. Dacă vor apărea elemente de corupţie în acel dosar, sunt convinsă că vom fi sesizaţi.", a explicat Codruţa Kovesi.

Reamintim că potrivit jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, autorii seriei de investigaţii ce a declanşat scandalul Hexi Pharma, DNA, Parchetul şi DIICOT l-au avut în mână pe patronul firmei ce vindea diluanţi dezinfectanţi spitalelor din România, dar au închis urmărirea penală fără ca măcar să-l audieze.

Astfel, procurorii anticorupţie au avut pe masă, în 2012, un dosar detaliat cu patru licitaţii trucate pentru antiseptice. DNA a transmis dosarul la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, care iniţial a deschis urmărirea penală şi, în 2014, a închis-o fără să cerceteze nimic. În acel timp, Dan Condrea, patronul Hexi Pharma era băgat în diluare de dezinfectanţi în 350 de spitale, afaceri transfrontaliere, firme off-shore şi returnări fictive de TVA. Cu toate acesta, Condrea n-a fost chemat de procurori nici măcar pentru o declaraţie, se precizează în investigaţia publicată pe tolo.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor