Cozmin Guşă, în "vizită" la DNA în dosarul Orban

Cozmin Guşă a fost chemat în faţa procurorilor DNA pentru a da explicaţii în dosarul Orban.
Cozmin Guşă
Cozmin Guşă (Epoch Times România)

UPDATE. La ieşirea din sediul DNA, Cozmin Guşă le-a dezvăluit jurnaliştilor că a avut o discuţie cu Ludovic Orban pe 24 martie, însă aceasta a vizat strict chestiuni legate de şansele liberalului de a câştiga Primăria Capitalei.

"Am dat declaraţie în calitate de martor, în care am explicat procurorului acelaşi lucru: că noi nici nu am cerut, nici nu ni s-au oferit, nici nu am avut discuţii de genul acesta. Singura discuţie pe care am avut-o cu Ludovic Orban despre campania lui am făcut-o la cererea lui, pe 24 martie. Asta a fost singura întâlnire pe care am avut-o şi am vorbit despre campanie, despre şansele lui, explicându-i atunci că felul în care vom colabora, cu toate partidele, nu doar cu PNL, este între structura centrală a partidului şi departamentul de publicitate al televiziunii, conform legii; adică pentru producţii TV în cazul televiziunii şi pentru ştiri în cazul Internetului.

Discuţia a fost cu public, au asistat şi alţi oameni la discuţie, nu a fost între mine şi el, ne-am întâlnit într-un spaţiu public. A fost o discuţie despre campanie, în care i-am explicat atunci că ar avea şansa a doua din păcate, în condiţiile în care partidul nu îl sprijină şi s-a şi văzut: la lansarea lui nu au fost prezenţi co-preşedinţii partidului. Realitatea TV nu a cerut, nu i s-au oferit, n-au existat asemenea discuţii legate de bani niciodată", a completat consultantul politic.

* * *

Cozmin Guşă, acţionar la Realitatea TV, s-a prezentat marţi la sediul DNA din Capitală pentru audieri în calitate de martor în dosarul care îl are ca principal protagonist pe liberalul Ludovic Orban.

"Am fost chemat de către doamna procuror Claudia Roşu. Nici nu am cerut bani, nici nu mi s-au oferit, nici nu ne-am întâlnit. Dar fiind un caz atât de complicat care într-un fel a schimbat soarta legilor e de datoria doamnelor de la DNA, a doamnei Kovesi, a doamnei Roşu, să elucideze, probabil în timpul campaniei, acest scandal de corupţie şi, în acelaşi timp, bineînţeles că televiziunile care nu au treabă cu asta, sau mass-media care nu are treabă cu asta trebuie disculpată", a declarat Cozmin Guşă.

Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu Ludovic Orban cu privire la promovarea sa în campania electorală, consultantul politic a replicat: "Cu Ludovic Orban, în marginea acestui dosar, deci până la 20 martie, nu m-am întâlnit de vreun an şi jumătate, dacă nu mai mult, suntem amici într-un fel, a fost contracandidatul meu în 2008, când a candidat la Primărie".

"Vreau să spun însă altceva: Poate că acest caz Ludovic Orban o să îi înveţe pe politicieni despre cele două mari restanţe pe care le au, respectiv Legea finanţării partidelor politice de care nu au avut grijă şi felul în care îşi bat joc de mass-media, de televiziuni, în timpul campaniei. Vă reamintesc că televiziunile private sunt obligate să presteze pe gratis şi pentru toţi candidaţi în condiţiile în care asta nu înseamnă economie de piaţă. Partidele au un produs care se numeşte candidatul, pe care ne obligă să îl promovăm gratuit, ei câştigând mereu din acest lucru.

Eu militez ca, în condiţii de totală transparenţă şi legalitate, televiziunile private să fie plătite de câtre candidaţii partidelor sau de candidaţii independenţi care doresc să îşi facă vizibile sau de înţeles strategiile pe care le au pentru cetăţeni. Aşa cum este acum nu este corect pentru că printre aceşti candidaţi, produsele partidelor, se află foarte multe rebuturi după cum bine ştiţi, aşa că noi suntem obligaţi, pe gratis, şi în condiţii egale pentru toţi, să-i promovăm, lucrau care nu este corect.

Deci aceste două lucruri dacă s-ar învăţa de la clasa politică, în urma acestui scandal, finanţarea corectă şi transparentă a partidelor, respectiv tratamentul corect al televiziunilor şi nu demonizarea televiziunilor. Nici un angajat sau moderator de la Realitatea nu a putut să vorbească. A existat şi o dispoziţie internă pe care am dat-o în urmă cu ceva vreme, ca toate discuţiile care se fac cu partidele să se facă de la nivel de preşedinte sau mandatarul financiar al partidului, respectiv directorul de publicitate de la Realitatea.

Aşa că moderatorii sau jurnaliştii nu aveau ce să discute cu candidaţii. Dacă au venit candidaţi în această perioadă nu m-am interesat. Ei au fost trimişi la şeful partidului lor pentru ca să se centralizeze această colaborare, pentru că altfel se ajunge la fel de fel de suspiciuni şi la cazuri nefericite. Eu am fost citat ca reprezentant de la Realitatea", a mai precizat Cozmin Guşă.

Dosarul Orban

Procurorii DNA susţin că Orban Ludovic a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea şi i-a solicitat sprijin financiar pentru campania electorală în care liberalul urma să candideze la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 20 martie, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului.

Orban a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne