Scandalul SIE-DNA. Băsescu: Kovesi a intrat într-un joc care nu este al ei. Este păcat că s-a băgat

Laura Codruţa Kovesi s-a plâns că, de când a preluat conducerea DNA, nu a primit nicio sesizare de la SIE. În replică, serviciul condus de Mihai Răzvan Ungureanu susţine că şefa DNA nu înţelege specificul pe care îl incumbă activitatea de spionaj. În scandal intervine şi Traian Băsescu.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
27.04.2016

Procurorul - şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a intrat într-un joc care nu este al ei şi este păcat că s-a băgat în aşa ceva, a declarat marţi seară, la postul public de televiziune, fostul preşedinte Traian Băsescu, citat de Mediafax

"Aici sunt două variante, doamna Kovesi ori nu ştie legea de funcţionare a SIE, ori a făcut un joc care nu-i nici al ţării, nici al dânsei. Pentru ce să discreditezi un serviciu de spionaj? Poate trebuie să vă traduc, SIE înseamnă serviciul de spionaj al României. Un serviciu de spionaj se ocupă de cu totul altceva decât să privească lung după cei care, eventual, fac investiţii cu bani fraudaţi de prin România. (...) Doamna Kovesi a intrat într-un joc care nu este al ei. Intuiesc (al cui este-n.r.), dar este păcat că s-a băgat în acest joc", a declarat Traian Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni a explicat că SIE nu dă niciodată structurilor de parchete informări, ci le transferă SRI-ului sau Poliţiei, afirmând că, anual, SIE face în jur de 30-50 astfel de transferuri.

"Nu are de unde să ştie domna Kovesi ce a transferat SIE la SRI sau la Poliţie", a punctat Traian Băsescu, adăugând că SIE nu poate face operaţiuni de spionaj pe teritoriul statelor NATO, UE sau ale aliaţilor.

"Dacă vorbim despre ce conturi au, SIE ar trebuie să îşi infiltreze oameni în bănci. (...) Hai, în Panama merge, dar nu poţi să faci operaţiuni de spionaj pe teritoriul statelor NATO şi UE sau pe teritoriul statelor aliate, este interzis, din acest motiv colaborarea dintre SIE şi alte servicii omoloage se face prin reprezentanţi la vedere", a explicat fostul preşedinte.

În concluzie, Traian Băsescu a subliniat că Laura Codruţa Kovesi "a intrat într-un joc care nu este al ei" şi "este păcat că s-a băgat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor