Israelienii resping avertismentul "tendenţios" privind foametea iminentă în Gaza
Israelul a respins sâmbătă avertismentul unui grup de experţi mondiali în securitate alimentară privind foametea în unele părţi din nordul Gazei, unde poartă război împotriva grupului militant palestinian Hamas.
„Din păcate, cercetătorii continuă să se bazeze pe date parţiale, părtinitoare şi pe surse superficiale cu interese personale”, a afirmat armata într-o declaraţie, potrivit Reuters.
Comitetul independent de evaluare a foametei (FRC) a declarat vineri, într-o alertă rară, că există o probabilitate mare de foamete iminentă în anumite părţi din nordul Gazei, fiind necesare acţiuni imediate din partea părţilor în conflict pentru a atenua o situaţie catastrofală.
Israelul a declarat că a intensificat eforturile de ajutorare, inclusiv deschiderea unui punct de trecere suplimentar vineri.
Întrebat despre alerta FRC, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat sâmbătă că Washingtonul este „îngrijorat de cantitatea limitată de ajutor care ajunge la civilii care trăiesc în Gaza” şi că raportul subliniază urgenţa situaţiei.
„Am transmis şi vom continua să transmitem Israelului că trebuie să facă mai mult pentru a facilita intrarea şi livrarea ajutoarelor în Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că SUA colaborează cu Israelul, ONU şi alţi parteneri pentru a găsi soluţii de accelerare a livrării ajutoarelor.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai afirmat că Hamas trebuie să elibereze ostaticii pe care îi deţine şi să nu intervină în niciun efort umanitar.
De la începutul războiului, în octombrie 2023, 39.000 de camioane care transportau peste 840.000 de tone de alimente au intrat în Gaza, a declarat Israelul, iar zilnic au loc întâlniri cu ONU, care are 700 de camioane cu ajutoare care aşteaptă să fie preluate şi distribuite.
În contextul în care unii critici denunţă o tactică de înfometare în nordul Fâşiei Gaza, principalul aliat al Israelului, SUA, a stabilit un termen limită de câteva zile pentru ca acesta să îmbunătăţească situaţia umanitară sau să se confrunte cu posibile restricţii privind cooperarea militară.