Sfidarea CCR. Aleşii locali traseişti, premiaţi pentru "curajul" lor de Comisia Juridică

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Judecătorii CCR au constatat neconstituţionalitatea OUG 55 - ordonanţa traseismului care a produs migraţia masivă a aleşilor locali înainte de alegeri - şi au solicitat Parlamentul să facă modificările necesare pentru a îndrepta, printr-o lege de respingere, efectele juridice ale actului normativ. Cum au înţeles deputaţii jurişti să aplice acest lucru ridică mari semne de întrebare cu privire la bunele intenţii ale acestora.

Deputaţii din cadrul Comisiei juridice au decis marţi, în ciuda deciziei CCR, că cei 540 de primari, 171 de consilieri judeţeni şi 4.378 de consilieri locali, majoritatea deveniţi social-democraţi, îşi pot păstra în continuare mandatele.

Amendamentele PNL care prevedeau ca aleşii locali migratori să-şi piardă definitiv mandatele, iar banii câştigaţi în acest timp recuperaţi, au fost respinse şi înlocuite cu un simplu dar eficient amendament PSD: "toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către primari, consilieri care urmare a Ordonanţei 55 se păstrează în integralitate".

În continuare, plenul Camerei Deputaţilor trebuie să se pronunţe asupra raportului Comisiei juridice privind respingerea controversatei ordonanţe iniţiate de preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

Amintim că CCR a stabilit că OUG 55 încalcă Constituţia "numai în raport cu situaţia consilierilor locali şi judeţeni", care sunt aleşi pe liste, nu şi în raport cu primarii şi preşedinţii CJ - aleşi uninominal -, care nu îşi pierd neapărat mandatul.

Cu alte cuvinte, consilierii locali şi judeţeni traseişti ar trebui să îşi piardă mandatele sau se întorc în partidele lor (de unde vor fi probabil daţi afară, deci îşi pierd mandatele oricum), însă, în ceea ce îi priveşte pe primari, opţiunea este a Parlamentului.

Profesorul universitar Radu Carp susţine că "Parlamentul ar trebui să ţină cont de faptul că CCR a afirmat că ambele soluţii (păstrarea/anularea mandatului) sunt corecte din punct de vedere constituţional şi să decidă şi anularea mandatelor primarilor care au trecut de la un partid la altul ca urmare a OUG 55."

Însă, amendamentul PSD adoptat astăzi ignoră complet părerea magistraţilor constituţionali şi îi scapă chiar şi pe consilierii locali şi judeţeni de pierderea mandatelor.

"Nimic suprinzător. Şi această acţiune se înscrie în jocul murdar pe care îl practică PSD. Normal că încearcă să îşi păstreze avantajul tactic în perspectiva alegerilor din primăvara viitoare, când, la un singur tur, primarul în funcţie are avantaj major. Ce nu înţeleg ei însă este că acesta este cântecul lor de lebădă politic. Condiţiile jocului politic românesc s-au schimbat, dar ei joacă după regulile măsluite care au funcţionat timp de 25 de ani. Ar fi trebuit să se prindă după votul din 16 noiembrie, dar tot nu le vine să creadă şi mai testează poporul cu şmecherii aparent subtile. O vor lua peste degete, cu siguranţă, la toate alegerile de anul viitor", a declarat, pentru Epoch Times, chestorului Senatului, liberalul Cristian Bodea.

Potrivit publicaţiei Adevărul, vicepreşedintele Comisiei Juridice, pesedistul Ciprian Nica a găsit un fals argument: "Primarii, consilierii nu-şi pierd mandatele, pentru că nu are rost să creăm acum o instabilitate juridică, când vor unii sau când vor alţii".

De partea cealaltă, vicepreşedintele Comisiei, liberalul Teodor Nicolescu, a anunţat că PNL va sesiza din nou Curtea Constituţională dacă acest amendament va fi adoptat de plenul Camerei şi al Senatului.

"S-a ajuns la concluzia că, chiar dacă efectele sunt neconstituţionale, ele trebuie să-şi producă efectele în ciuda deciziei Curţii Constituţionale şi în ciuda oricăror principii elementare de drept. Eu vă garantez că vom sesiza CCR cu privire la legea de respingere a ordonanţei, când ea va fi adoptată şi de către Senat, dacă nu cumva Senatul nu va ajunge la concluzia că decizia CCR trebuie respectată", a declarat Teodor Nicolescu, citat de Adevărul.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pepagina noastră de Facebook.