Nicuşor Dan dezvăluie trecutul sumbru al consilierului prezidenţial pentru patrimoniu

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times România)

Klaus Iohannis îşi alege un nou consilier "cu probleme." Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, susţine că noul consilier pentru probleme de patrimoniu şi cultură - Sergiu Nistor - s-a remarcat printr-o serie de decizii controversate în acest domeniu de-a lungul carierei sale.

În calitatea sa de şef al unuia dintre cele mai active ONG-uri în domenii precum urbanism, construcţii, patrimoniu şi protecţia mediului, Nicuşor Dan a avut de-a face şi personal cu Sergiu Nistor.

Într-o prezentare punctuală pe contul său de Facebook, Nicuşor Dan a dezvăluit derapajele noii "achiziţii" a preşedintelui Klaus Iohannis:

1. În aprilie 2010 participam cu el la o dezbatere la Facultatea de Istorie. Îi spuneam că imobilul din Gutenberg 3, pentru care există studiu de clasare ca monument istoric, va fi demolat dacă clasarea nu va fi votată de Comisia Naţională a Monumentelor. Ne-am despărţit cordial, în Comisie a votat împotriva clasării, imobilul a fost demolat.

2. Sergiu Nistor, secretar de stat în Ministerul Culturii, a semnat în 2012 avizul pentru turnul de 40 metri înălţime în Dorobanţi - Broşteanu, între 5 monumente istorice parter.

3. În 2011 am obţinut o decizie judecătorească irevocabilă care spunea că nu Direcţia pentru Cultură, ci Ministerul trebuie să dea avizul de demolare pentru Kiseleff 45. În 2012 Sergiu Nistor, secretar de stat în Ministerul Culturii, a scris o adresă oficială în care spunea că Direcţia trebuie să dea avizul.

4. Sergiu Nistor, secretar de stat în Ministerul Culturii în 2012, nu a făcut nimic pentru includerea Roşiei Montane în lista preliminară UNESCO.

5. În septembrie 2013, când manifestaţiile pentru Roşia Montana erau în toi, Sergiu Nistor era comisarul unui congres pentru patrimoniu organizat la Sinaia de Uniunea Arhitecţilor şi Universitatea de Arhitectura Bucureşti. A reuşit să blocheze o rezoluţie pentru includerea Roşiei Montane în lista UNESCO.

6. Sergiu Nistor este unul dintre autorii unui PUZ în Târgu Jiu care scoate două clădiri din zona protejată. Un "investitor" local vrea să le demoleze pentru a face un magazin Billa lângă Calea Eroilor (care leagă Poarta Sărutului de Coloana Infinitului).

7. În 2014, ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor, pe lângă UNESCO) a dat o rezoluţie care condamna distrugerea patrimoniului istoric din Bucureşti. Nu a făcut-o la propunerea reprezentantului său din România, Sergiu Nistor (asta era atribuţia lui, să apere patrimoniul din România) ci la apelul disperat al unui ONG (ProDoMo). Sergiu Nistor a mai şi fost ofuscat că n-a fost înştiinţat de ProDoMo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne