Traian Băsescu: Numirea lui Hellvig la SRI este greşită. Şi-a început cariera ducând geanta lui Voiculescu

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a vorbit marţi seară, în cadrul unei emisiuni la postul B1 Tv, despre modul în care vede propunerea liberalului Eduard Hellvig - un apropiat al actualului şef de stat Klaus Iohannis - pentru postul de director al Serviciului Român de Informaţii.

"Practic nu îl cunosc. Pentru mine un om care a început în politică ducând geanta lui Voiculescu, trădându-l pe Antonescu, mâine îl va trăda şi pe Iohannis dacă îi va fi mai bine. Pentru mine a fost un şoc anunţarea axei noi Bucureşti - Berlin - Washington (de către Hellvig).

M-a surprins pentru că România are priorităţi de securitate naţională şi a fost o muncă teribilă să devenim foarte credibili în această abordare, parteneriatul cu SUA şi implicit cu Marea Britanie, cu care am şi semnat un parteneriat strategic. Ca securitate, cred că primele semnale nu sunt cele mai bune. Încrederea o câştigi extraordinar de greu, cu costuri enorme", a precizat Traian Băsescu, citat de hotnews.ro.

Întrebat dacă americanii au fost anunţaţi într-un mod sec de această numire, fostul şef de stat a replicat că este convins că aşa a fost, dezvăluind că la fel au aflat şi de la el de numirea lui Maior şi Ungureanu, din presă.

"Cine e Ambasada SUA pentru un şef de stat? Dacă vreau să mă consult pe o problemă sun la Biden sau la Obama. Nu am luat în zece ani nicio aprobare de la nimeni dar am intuit şi ce trebuie făcut bine pentru noi şi credibil pentru parteneri. Dacă aş fi venit la SRI sau SIE cu politruci fără culoare, care s-au ocupat doar de sforărie, cu siguranţă ne-ar fi trebuit mult timp ca să-i facem credibili", a mai afirmat Traian Băsescu.

"Preşedintele Iohannis nu avea nevoie de aprobarea sau consultarea nimănui, acesta e stadiul la care eu am lăsat România. E o numire greşită din punct de vedere al semnificaţiei. România avea nevoie în fruntea serviciilor de doi atlantişti. Pe mine m-a interesat traseul lui profesional şi politic, la Maior, era diplomat de carieră, era ataşat euro-atlantismului, care dovedise la MApN unde a fost secretar de stat că a înţeles politica NATO. Dacă eu aş fi schimbat şefii de servicii în primele 60 de zile cu siguranţă făceam aceeaşi greşeală.

Stând doi ani şi înţelegând mecanismele şi semnificaţia semnalelor, am făcut ce a trebuit. Nu poţi să îi reproşezi unui preşedinte că e o greşeală, poate asta a fost voinţa dânsului, semnalul către Berlin. Şi eu am reuşit să trec şefii de servicii cu un vot foarte larg, dar numind din opoziţie", a subliniat Traian Băsescu.

Întrebat dacă are Klaus Iohannis capacitatea de a coordona serviciile, fostul preşedinte a răspuns că acestuia îi mai trebuie timp pentru a realiza un astfel de lucru. Instituţional, preşedintele este şef al CSAT şi mai are o pârghie - susţine Traian Băsescu - "oricând poate cere revocarea unui şef de serviciu, trece nu trece, când ai cerut-o..."

"Mai mult decât atât, preşedintele poate destitui prim-adjunctul. În legea SRI scrie că acesta se numeşte la propunerea directorului, care se presupune că se va consulta cu preşedintele, dar nu scrie în lege cum se revocă. Se poate pleca pe ideea ca e procesul invers. Directorul serviciului cere preşedintelui să emită decretul de revocare. Nefiind înscris în lege, preşedintele poate emite decretul şi cu asta basta", a mai dezvăluit Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.