Legiuitorii ţării: unul din zece este condamnat, urmărit sau trimis în judecată într-un dosar penal
alte articole
Elena Udrea, Sebastian Ghiţă, Ion Ariton, Tudor Chiuariu, socrul lui Ponta, Ilie Sârbu, Ecaterina Andronescu, Varujan Vosganian, sunt doar câţiva dintre parlamentarii intraţi în vizorul DNA şi ANI. Mai mediatizaţi decât alţi colegi ai lor, aceştia sunt doar vârful icebergul, partea mai vizibilă a unei realităţi halucinante: unul din zece legiuitori ai ţării este condamnat, urmărit sau trimis în judecată într-un dosar penal, arată o analiză Gândul.info.
Potrivit sursei citate, din cei 564 de senatori şi deputaţi aflaţi în funcţie, nu mai puţin de 52 sunt fie condamnaţi, fie urmăriţi penal, fie trimişi în judecată pentru conflict de interese ori pentru suspiciuni de corupţie.
Patru dintre aceştia iau decizii legate de legile în domeniul apărării şi securităţii naţionale, având acces la documente cu caracter secret, alţi patru se ocupă de legislaţia în domeniul administraţiei şi un număr egal se ocupat de legile din domeniul transporturilor şi al energiei. Alţi trei parlamentari aflaţi într-o situaţie similară sunt membri ai Comisiei pentru industrii, trei sunt în comisiile juridice ale Parlamentului care avizează fiecare act normativ, patru urmăresc deciziile legate de Buget iar trei fac politicile economice ale României mai scrie Gândul.
Şase parlamentari din cei 52 fac parte din Comisia pentru Drepturile Omului, doi controlează Guvernul pe politică Externă, alţi doi elaborează legislaţia în agricultură, învăţământ, sănătate, muncă, iar unul este membru al Comisiei de control a activităţii SRI.
Culmea ironiei, din Comisia Juridică face parte un demnitar cu o condamnare definitivă şi irevocabilă, respectiv deputatul UDMR Mate András, condamnat pe 10 februarie la şase luni de închisoare cu suspendare într-un dosar deschis la iniţiativa Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru conflict de interese.
Din aceeaşi Comisie Juridică a făcut parte şi fostul ministru liberal al Justiţiei (?!) Tudor Chiuariu, condamnat anul trecut la 3 ani şi şase luni de închisoare cu suspendare în dosarul „Poşta Română”. La începutul actualei sesiuni parlamentare, Chiuariu s-a retras din această comisie, transferându-se la cea pentru Drepturile Omului. Chiuariu este coleg de comisie cu celebrul Marko Attila, condamnat definitiv şi irevocabil într-un dosar finalizat de instanţă în 2014 şi urmărit penal în cazul retrocedărilor ilegale - "dosarul Bica" - de la UDMR şi cu nu mai puţin celebra Elena Udrea, şi ea având conexiuni cu fosta şefă DIICOT.
Articolul original poate fi citit aici
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.