Intrebari si raspunsuri din intreaga lume: “Cat de mult sunt apreciati varstnicii in societatea dumneavoastra?”
Diferentele culturale sunt reflectate in mod evident in calitatea vietii de familie si a vietii varstnicilor in general. Reporterii Epoch Times din Canada si pana in Europa si India, intreband localnicii cat de mult sunt apreciati varstnicii in societatea lor, au primit o diversitate de raspunsuri care reflecta de la neglijenta la un mare respect.
Clea Guerrapeixe, Rio de Janeiro, Brazilia, 85 ani, pensionara
“Cred ca lucrurile se schimba in zilele noastre. Exista un interes mai mare pentru ingrijirea batranilor. Cu lectiile date la TV, oamenii devin mai constienti si invata din nou cum sa aprecieze batranii pentru intelepciunea lor. Inainte, batranii erau foarte respectati si pretuiti. Bunicii obisnuiau sa traiasca cu familiile lor. Apoi constiinta tinerilor s-a schimbat si cei in varsta au fost neglijati. Copiii lor si nepotii ii trimiteau in centre de ingrijire. Dar acum vad ca acest lucru se schimba si batranii se muta inapoi cu familiile lor. Totusi tinerilor de pe strada le lipseste respectul, ei trec in fuga prin fata noastra fara macar sa se scuze. Cred ca le lipseste educatia parinteasca. De cand am inceput sa folosesc un baston, masinile au inceput sa opreasca atunci cand vreau sa traversez strada, iar tinerii, de obicei ma ajuta. Nu e nevoie sa folosesc baston, pot merge normal, dar am observat aceasta schimbare in modul de tratare.”
Adi P., Bistrita, Romania, 29 ani, jurnalist si economist
"In Romania, situatia este una similara altor tari foste comuniste, in care prezenta varstnicilor este luata in serios doar in perioada alegerilor. Dupa aceste episoade politice, varstnicii sunt dati uitarii, situatia multora fiind din ce in ce mai rea. Pensiile foarte mici abia ajung multor varstnici pentru a supravietui. Preturile la alimente si medicamente si intretinerea tot mai mari sunt o povara tot mai greu de suportat de aceasta categorie sociala. Mai mult, tineretul, in mare parte, nu ii respecta aproape deloc pe cei batrani. In multe cazuri acestia sunt injurati, jigniti, si umiliti in public, in magazine sau mijloace de transport in comun, de catre cei mai tineri. Chiar si in cadrul familiilor, varstnicii nu primesc mereu atentia cuvenita. Dar cu siguranta exista si numerosi tineri si adulti care inca nu au uitat codul bunelor maniere, apreciaza prezenta varstnicilor si le acorda respectul cuvenit. Cu siguranta, guvernul s-ar putea implica mai mult pentru a-i ajuta pe cei varstnici, usurandu-le viata.
Marie Hildeman, Stockholm, Suedia, 81 ani, profesoara pensionara, emigranta
“Gasesti intotdeauna in ziare o multime de stiri cum ca, noi, batranii, suntem atat de neglijati, dar… din punctul meu de vedere…nu pot judeca dupa lumea mea mica. Pana acum, eu am fost norocoasa, nu am fost neglijata. Bineinteles, nu stiu nimic despre viitor si cum ar fi daca m-as imbolnavi.”
Petra Pliscinska, Hradec Kralove, Republica Ceha, 25 ani, studenta
“Relativ putin, as spune. Mai ales, elevii din gimnaziu si liceu nu au aproape deloc respect pentru batrani. Dar, uneori, cum ar fi si generatia parintilor mei, nu au un comportament foarte bun fata de parintii lor”.
Anand S., Bangalore, India, 31 ani, om de afaceri/artist
“In tara noastra, India, as spune ca majoritatea oamenilor isi respecta inca batranii. Face parte din cultura noastra sa ne respectam parintii. Membrii familiei au grija de parinti si batrani, chiar daca gandurile si conceptiile lor nu se potrivesc foarte mult. Bineinteles, aceasta tendinta se schimba incet si oamenii incearca treptat sa imite felul de a fi a vesticilor. Dar, totusi, marea majoritate privesc batranii cu respect”.
Dianne Fryer, Victoria, B.C., Canada, 54, coafeza
“Eu pretuiesc batranii, dar nu stiu daca ei sunt pretuiti in societate. Gasesc ca uneori ei sunt separati de familii. Mi-ar placea sa vad mai multi parinti, parinti in varsta de care familiile lor sa aiba grija, asa cum era odata. Parintii in varsta stateau cu familia, iar nepotii locuiau in casa. Vad din ce in ce mai putin acest lucru, ceea ce e foarte trist. Vad tot mai multi oameni in centre pentru batrani. Cred ca in unele cazuri este in regula, daca asta e ceea ce vor ei. Dar uneori familiile ii uita. De aceea cred ca ar fi frumos ca familiile sa-i includa. Cred ca bunicii au foarte mult de oferit nepotilor. Si mai cred ca daca ei ar sta cu familia, asa cum stau in China sau alte tari, ar fi mult mai bine pentru ei in societate”.
Ann Riley, Cardiff, Marea Britanie, 62 ani, pensionara (in vacanta in Australia)
Cei in varsta sunt de fapt invizibili in Marea Britanie… pare ca sunt cu totii tineri, si tineri pentru copii. Asta e prioritatea in Marea Britanie, dar batranii sunt invizibili”.
Chisato Snell, Burleigh Waters, Australia, 51 ani, vanzatoare
“Traiesc in Australia de 23 de ani. Am crescut in Japonia. Oamenii mai in varsta sunt mult mai pretuiti in tarile asiatice pentru ca le apreciem cunostintele, istoria si experientele de viata. Aici observ ca multi oameni in varsta traiesc singuri, asa ca nu au multe ocazii sa vorbeasca cu cei mai tineri. In ultimul timp, oamenii tind sa pretuiasca aparenta superficiala in loc sa vada ce se afla in interior. Daca tinerii vor avea destula rabdare sa petreaca mai mult timp cu cei in varsta, ei ar fi surprinsi sa afle prin ce au trecut acestia si ce le pot oferi ei tinerilor.”
Mariya Hadzhiyska, Sofia, Bulgaria, 26 ani, asistent tehnic intr-o companie bulgara
”Varstnicii sunt pretuiti numai in timpul campaniilor electorale. In restul timpului e o adevarata lupta pentru ei sa supravietuiasca. Sunt, uneori, discriminati de societate- mai ales cand trebuie sa-si gaseasca o slujba”.
Rozanne Flemming, Auckland, Noua Zeelanda, 52 ani, profesoara de muzica
“In zilele noastre, cu stilul de viata de familie atat de ocupat, sunt constienta ca multi batrani, in special in culturile europene, nu primesc grija pe care sunt indreptatiti sa o primeasca. Acei care nu-si permit sa-si tina parintii in case pentru batrani, bune, ii lasa sa se lupte oferindu-le prea putin sprijin. E dragut sa vezi cum alte culturi isi pretuiesc inca batranii si locuiesc impreuna ca intr-o familie extinsa”.
Bartosz Pieczyski, Gdynia, Polonia, 25 ani, jurnalist si calator
“Cu siguranta, polonezii respecta oamenii in varsta pentru ca ei au reusit sa treaca prin multe necazuri de-a lungul vietii lor; ei au supravietuit celui de-al doilea Razboi Mondial, apoi perioadei socialiste. In mod traditional, bunicii sunt oameni foarte importanti in familiile poloneze. Din nefericire, ca si in multe tari post-comuniste din Europa Centrala, de batrani este ‘nevoie’ doar la alegeri. Mai tarziu guvernul uita de acest grup social. Ei au pensii foarte mici, unii dintre ei abia au cu ce-si plati taxele si facturile”.
Kenneth Hui Juan, Singapore, 19 ani, student
“Este regretabil ca generatia tanara nu pretuieste batranii prea mult astazi, in ciuda contributiei lor trecute. Unii se simt utili doar in campul muncii de vreme ce guvernul cere celor in varsta sa continue sa lucreze pentru a se sustine singuri si a depinde mai putin de guvern. Cativa dintre noi mai pastram inca respect batranilor si ne pasa de ei, dar am vazut si multi adolescenti si adulti foarte nerespectuosi, vedem multi care isi cearta parintii, sau injura vreun batran sau batrana in locuri publice sau mijloace de transport.”
Muhammad Raza, Islamabad, Pakistan, 67 ani, portar
“Ar trebui sa ne respectam batranii, femeile, copii. Ar trebui sa-i tratam pe ceilalti cu bunatate. In zilele noastre oamenii se misca intr-un ritm rapid si uita sa-si lase timp si pentru cei in varsta. Cred ca daca cineva crede in dumnezeu, el isi va aminti regulile corecte de comportament si se va purta cu respect. Dorinta mea este sa pot mereu sa am grija de parintii mei.”
Kamil Bednarik, Kromeriz, Republica Ceha, 29 ani, asistent de afaceri
”Cred ca societatea noastra ii apreciaza pe cei varstnici tot mai putin. Toata lumea umbla dupa propriul profit si prefera sa nu vada batrani aici.”
Rachid Anouara, Woerden, Olanda, 21 ani, student
“Ei sunt foarte apreciati. Oamenii ii asculta si-i respecta, ii respecta mai mult decat pe cei mai tineri. Se are grija de ei. Totul e bine aranjat. Cred ca ei nu trebuie sa astepte prea mult pentru a gasi un loc disponibil potrivit pentru ei. Nu ma gandesc prea mult la acest lucru, dar, de exemplu, in autobuzul (foarte aglomerat) spre scoala, studentii se ridica automat in picioare pentru a-si ceda locul celor in varsta.”
Moreno Ceccarelli, Florenta, Italia, 56 ani, proprietar de taraba
“Dupa si inainte de Revolutia Industriala, familia era compusa din numeroase rude de diferite generatii. Atunci familia era in continua regenerare cu multi membri care locuiau impreuna- bunici, bunice, unchi, frati si copii. In trecut, femeile noastre nu lucrau iar familia era in schimbare continua, in care o persoana diferita avea grija de cei mai in varsta. Odata cu progresul, femeile au inceput sa lucreze; acum familia e mica, banii nu ajung, oamenii traiesc mai mult, iar batranii au devenit ‘greutatea in exces’ pentru aceasta familie moderna. Statul ajuta oamenii in varsta, nu familia. In familie, nimeni nu are timp sa stea cu cei batrani. Daca ei sunt singuri, au nevoie sa plateasca un ingrijitor, iar aceasta persoana, un strain, le devine companie si este responsabila pentru ei.”