Cum s-a văzut victoria lui Nicuşor Dan din vecini: "Cel mai favorabil deznodământ pentru Ucraina"

Nicuşor Dan
Redacţia
20.05.2025

Alegerile prezidenţiale din România puteau avea un deznodământ foarte nefavorabil pentru Ucraina, se afirmă într-un articol-analiză al publicaţiei ucrainene European Pravda.

Sursa citată subliniază faptul că George Simion - un politician clar pro-rus, "care a formulat pretenţii teritoriale împotriva Ucrainei şi este declarat persona non grata în ţara noastră, avea şanse reale să devină noul preşedinte al României".

"Totuşi, acest scenariu a fost evitat. Câştigătorul celui de-al doilea tur de scrutin a fost primarul independent al Bucureştiului, Nicuşor Dan, cunoscut pentru orientarea sa pro-europeană.

Redăm în continuare ce spune autorul analizei citate legat de "mai mulţi factori care au jucat un rol esenţial" şii au determinat această victorie:

"În primul rând, diaspora a avut un impact decisiv. De altfel, am asistat la un caz fără precedent: preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat în alegerile unei ţări vecine.

De asemenea, prezenţa ridicată la vot în marile oraşe l-a favorizat pe Nicuşor Dan, care, în calitate de primar al capitalei, este perceput ca un candidat susţinut de electoratul urban.

Un alt element important a fost mobilizarea unei părţi a populaţiei în momente critice. Acest efect a fost vizibil în turul al doilea, când participarea la vot a crescut semnificativ. Se pare că alegătorii care doresc ca România să rămână ferm ancorată în Uniunea Europeană s-au prezentat la urne.

O surpriză a venit din partea populaţiei maghiare din România.

În ciuda apelurilor premierului ungar Viktor Orban de a vota cu George Simion, minoritatea maghiară a oferit sprijinul său lui Nicuşor Dan.

România s-a confruntat cu un scenariu electoral în care doi candidaţi anti-sistem au ajuns în turul al doilea. Nu doar Simion, ci şi Dan pot fi consideraţi ca aparţinând acestei categorii.

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale este un politician al noii generaţii, format într-un context politic complet diferit. Prin urmare, poate fi perceput drept un lider anti-establishment, cel puţin în raport cu sistemul politic actual din România.

Tocmai din acest motiv, toate prognozele arătau că doar Dan avea şanse reale să-l învingă pe Simion în turul decisiv.

Un aspect neaşteptat a fost lipsa de reacţie din partea lui George Simion, care nu a profitat de ocazie pentru a stârni tulburări publice. Diferenţa considerabilă dintre cei doi candidaţi şi lipsa sprijinului extern – în special abandonul deschis al Rusiei într-un moment critic – au jucat un rol important.

Preşedintele ales, Nicuşor Dan, este pregătit să îl nominalizeze pe actualul preşedinte interimar, Ilie Bolojan, în funcţia de prim-ministru.

Bolojan, un politician cu reputaţie de tehnocrat, nu de ideolog, este aşteptat să obţină sprijin şi din partea Partidului Social Democrat.

Dacă această opţiune eşuează, există un plan de rezervă: formarea unui guvern tehnocrat. Deşi o astfel de formulă ar putea să nu beneficieze de o majoritate stabilă, ar putea atrage voturi din diverse tabere politice.

Potrivit legislaţiei române, dacă Parlamentul respinge două propuneri succesive de premier, trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate – un scenariu puţin probabil, având în vedere riscul ridicat reprezentat de ascensiunea partidelor de extremă dreapta.

Victoria lui Nicuşor Dan este considerată cel mai favorabil deznodământ pentru Ucraina.

Sub conducerea sa, România este de aşteptat să îşi continue sprijinul pentru Kiev, iar lucrările la tratatul de parteneriat strategic româno-ucrainean ar putea fi reluate în curând."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor