Fost şef al NATO avertizează: Trump a "slăbit" Occidentul în contextul creşterii ameninţării ruse

Anders Fogh Rasmussen (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Redacţia
15.05.2025

Preşedintele american Donald Trump a „slăbit semnificativ” alianţa occidentală şi a subminat capacitatea Ucrainei de a ţine piept Rusiei, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru POLITICO.

„A jucat foarte prost”, a spus Rasmussen, vorbind înaintea Summitului Democraţiei de la Copenhaga de săptămâna aceasta.

Fostul şef NATO l-a criticat pe Trump pentru că a acceptat să cedeze teritorii ucrainene Rusiei şi să ridice sancţiunile fără ca Moscova să fie presată să facă sacrificii semnificative.

În ciuda tuturor acestor concesii, preşedintele rus Vladimir Putin pare în continuare reticent să încheie un acord pentru a pune capăt războiului.

Rasmussen, care a fost consilier al guvernului ucrainean în trecut, s-a arătat sceptic că recentele presiuni exercitate de Trump pentru a ajunge la un acord de încetare a focului şi a începe negocierile între Rusia şi Ucraina vor da roade.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ar fi dispus să se deplaseze la Istanbul pentru a se întâlni cu Putin, care a refuzat să accepte un acord de încetare a focului înainte de începerea negocierilor. Trump a declarat, de asemenea, că ar putea participa la negocieri.

„Ruşii joacă un joc. Acum se joacă un joc de şah pentru a vedea cine va atrage atenţia preşedintelui Trump”, a declarat Rasmussen.

Deşi Trump a afirmat clar că doreşte încetarea vărsării de sânge, Rasmussen a declarat: „Părerea mea este că luptele vor continua”.

Preşedintele SUA a subminat, de asemenea, încrederea în NATO prin reflecţiile sale potrivit cărora SUA ar putea să nu-şi îndeplinească obligaţia prevăzută la articolul 5 de a apăra membrii alianţei dacă Trump consideră că cheltuielile lor pentru apărare sunt prea mici.

Rasmussen a adăugat că este de acord cu evaluările serviciilor de informaţii potrivit cărora Rusia ar putea ataca UE în următorii ani.

Aceasta înseamnă că ţările europene vor trebui să suporte o parte mult mai mare din cheltuielile pentru apărare şi sprijinirea Ucrainei.

Grupul de reflecţie al lui Rasmussen, Alianţa pentru Democraţii, a pregătit un raport în care solicită NATO să-şi dubleze bugetul pentru apărare de la actualul obiectiv de 2% din PIB, precum şi să mobilizeze aproximativ 400 de miliarde de euro din fonduri publice şi private pentru a stimula cheltuielile militare.

Aceasta face parte dintr-o serie de iniţiative similare, în contextul în care ţările europene încearcă să revigoreze un complex industrial militar care a fost privat de fonduri de la sfârşitul Războiului Rece.

Impactul lui Trump asupra alianţei occidentale ar putea duce chiar la o regândire a modului în care democraţiile se unesc, a spus Rasmussen.

„Acum că SUA s-au retras aparent din rolul de lider al lumii libere”, a spus el, s-ar putea crea o nouă grupare „D7” de democraţii, care să includă UE, Marea Britanie şi Canada, precum şi partenerii NATO din Indo-Pacific, Australia, Japonia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă.

Ei s-ar uni într-o „forţă formidabilă pentru a rezista coerciţiei din partea Chinei sau a Statelor Unite”, a declarat el — un comentariu extraordinar pentru un fost şef al NATO şi prim-ministru al Danemarcei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor