De ce au fost alegerile din România atât de importante pentru ruşi? Analist geopolitic vine cu explicaţii

Vladimir Putin (Contributor/Getty Images)
Loredana Diacu
21.05.2025

Alegerile din România au fost deosebit de importante pentru ruşi. Imediat după ascensiunea şi ulterior interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu, Kremlinul s-a poziţionat clar de partea acestuia, iar ulterior a salutat intrarea lui George Simion în turul 2. După ce liderul AUR a pierdut în favoarea lui Nicuşor Dan, însuşi Dughin, ideolog al lui Putin, a ieşit public cu un mesaj în care a acuzat Franţa că a intervenit în alegerile din România şi a pledat pentru o revoluţie la nivel european.

De ce sunt alegerile din România atât de importante pentru ruşi? Analistul geopolitic american Peter Zeihan, autor al mai multor cărţi privind relaţiile internaţionale, a explicat recent de ce alegerile din România au o miză atât de mare.

„Dacă România cade, atunci nu numai că ruşii nu ar avea nicio problemă să avanseze în Carpaţi, dar există posibilitatea foarte reală ca aceştia să poată avansa până la porţile Vienei”, a explicat Zeihan, într-o analiză preluată de Aktual24.ro.

Iată analiza lui Zeihan, făcută la scurt timp după primul tur al prezidenţialelor:

„Românii au un sistem în două tururi, în care toată lumea participă la primul tur, iar apoi trebuie să aibă un al doilea tur. Data trecută, candidatul era un tip pe nume Georgescu, care era un necunoscut. Fusese ministru de rang inferior în anii 1990 şi cam atât. Apoi a dispărut de pe scena politică, abia dacă a avut un loc de muncă adevărat. Apoi, dintr-o dată, wow, a revenit pe scena politică şi a ieşit pe primul loc în alegerile prezidenţiale. Ruşii au creat practic 20 de milioane de conturi false într-o ţară care nu are 20 de milioane de conturi pe reţelele sociale şi au făcut campanie pentru el în toată ţara.

De data asta, tipul se numeşte Simion şi s-a întâmplat ceva similar. Simion este şi mai necunoscut. El nu a fost niciodată în guvern, nu a avut niciodată o slujbă adevărată. Era un protestatar profesionist. Imaginaţi-vă-o pe AOC în Statele Unite, dacă nu ar fi avut slujba aceea de barman şi ar fi intrat direct în cursa prezidenţială şi ar fi obţinut rezultate bune. Cam asta este tipul ăsta. Oricum, el a dat în judecată guvernul acum câţiva ani pentru că l-a acuzat că este agent rus. Şi în proces s-a dovedit că era agent rus.

Dar de ce naiba sunt ruşii atât de concentraţi pe România? Păi, e o chestiune geografică. Există două zone geografice care definesc această parte a lumii.

Prima este stepa eurasiatică. Este o zonă vastă, deschisă, de aproximativ aceeaşi dimensiune ca Statele Unite ale Americii. Este plată, deschisă şi aridă şi nu poţi desfăşura prea multe activităţi economice acolo. Aceasta este, în esenţă, Bielorusia, Rusia sau Rusia de Vest şi Ucraina. Şi astfel, ruşii, provenind din stepa eurasiatică, singura modalitate prin care au găsit că pot fi în siguranţă este să cucerească totul şi, în cele din urmă, să ajungă în zone unde nu poţi pur şi simplu să traversezi marea câmpie şi să-i loveşti în faţă. Să ajungi într-un loc unde există o barieră geografică.

Şi această barieră este a doua dintre aceste elemente geografice. Este vorba de Munţii Carpaţi, care încep în nord-vest, aproximativ la porţile Vienei, apoi se întind de-a lungul frontierei slovaco-poloneze, spre sud, prin partea estică a Ungariei şi partea vestică a Moldovei şi Ucrainei, ajungând în cele din urmă în România.

România este punctul de ancorare sudic al acestor două mari elemente ale spaţiului. Aşadar, ceea ce ruşii au urmărit, ceea ce ruşii au urmărit întotdeauna este ca, odată ce cuceresc stepa, să se ancoreze în golul dintre Munţii Carpaţi şi Marea Neagră, unde se termină stepa eurasiatică.

Astfel, dacă şi când ruşii vor reuşi să cucerească Ucraina, îşi vor îndrepta privirile mai spre vest şi vor urmări linia de ţări care formează practic întreaga periferie a stepei eurasiatice. Ajungând astfel în Finlanda şi în statele baltice, chiar lângă Marea Baltică, trecând prin Polonia până la Vistula, râul care separă stepa eurasiatică de câmpia nord-europeană, şi apoi ajungând în România şi Moldova pentru a bloca accesul din sud-vest. Acesta a fost întotdeauna obiectivul. Şi folosesc politicieni ca mijloc de a înmuia opoziţia la acest plan, din care România face parte.

România este, de fapt, statul din regiune unde au avut cel mai puţin succes, dacă vă vine să credeţi. Deci, Ungaria este condusă de un neoautoritar pe nume Viktor Orban, care a fost în mod categoric pro-rus în ultimii ani, până la punctul în care îşi foloseşte poziţia pentru a sabota operaţiunile NATO şi UE din interior.

Alături, îl avem pe Robert Fico în Slovacia, care încearcă să devină Orban al Slovaciei, dar tradiţiile democratice din Slovacia sunt mult mai puternice decât în Ungaria. Şi până acum este o luptă foarte strânsă.

Avem Bulgaria, unde aproximativ un sfert din parlament este atât de strâns legat de Rusia, încât nici măcar nu trebuie să fie dirijaţi. Ei fac ceea ce vor ruşii înainte ca ruşii să spună ceva.

Apoi, avem Serbia, care este într-o oarecare dezordine, dar este slavă şi a fost pro-rusă în cea mai mare parte a ultimilor 200 de ani.

Tot ce a mai rămas este România. Şi dacă România cade, atunci nu numai că ruşii nu ar avea nicio problemă să avanseze în Carpaţi, dar există posibilitatea foarte reală ca aceştia să poată avansa până la porţile Vienei.

Şi asta ar atrage, evident, atenţia multor părţi. Deci, este vorba despre alegeri şi despre un loc despre care probabil majoritatea dintre voi nu aţi auzit niciodată, dar care are o importanţă enormă, pentru că, dacă România cade, întregul cadran sud-estic al UE şi NATO cade odată cu ea, separând Turcia şi Grecia, iar noi ne-am afla într-o situaţie fundamental diferită”, a explicat Peter Zeihan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor