Industria auto germană primeşte o lovitură dură: UE a votat în favoarea tarifelor la vehiculele electrice fabricate în China

Modelul BYD Seal, vehicul electric,  este expus în timpul unui eveniment de lansare în Jakarta, în ianuarie 2024. (Getty Images)
Redacţia
09.10.2024

Spre deosebire de producătorii auto din SUA, omologii germani nu au dorit tarife pentru vehiculele electrice (VE) din China. Germania a pierdut votul în Consiliul European, UE votând în favoarea tarifelor pentru vehiculele electrice chinezeşti, relatează Zero Hedge.

Germania nu doreşte ca UE să pună tarife pe VE chinezeşti, datorită faptului că Germania este încă dependentă de motoarele sale cu combustie internă pentru exporturi, iar China va riposta fără îndoială.

The Driven raportează că UE votează în favoarea tarifelor pentru vehiculele electrice din China, în ciuda protestelor Germaniei şi ale altor state.

Potrivit Euronews, puţin sub jumătate (12) dintre statele membre s-au abţinut de la vot, cu 10 voturi "pentru" şi cinci "împotrivă" - respectiv Germania, Ungaria, Malta, Slovenia şi Slovacia.

În ciuda votului, negocierile dintre UE şi China pot continua până pe 30 octombrie, cu posibilitatea de a găsi un acord pentru a preveni impunerea tarifelor. China a atacat investigaţia încă de la început, calificând-o drept un „act de protecţionism flagrant” şi negând existenţa oricăror subvenţii, a scris Euronews.

Germania a încercat să blocheze propunerea pentru a-şi proteja industria auto, care s-a bazat pe China pentru o treime din vânzările sale de anul trecut, de orice măsuri de retorsiune chineze. Pentru a bloca propunerea, Germania ar fi trebuit să obţină sprijinul altor 14 state membre pentru o aşa-numită majoritate calificată, reprezentând 65% din populaţia UE.

În prezent, Germania nu este pe cale să-şi atingă obiectivul de a avea 15 milioane de maşini electrice pe şosele până în 2030, deşi anul trecut a fost cel de-al doilea mare producător de maşini electrice din lume.

Bruxelles-ul iese din impas

Euronews relatează că Bruxelles-ul a ieşit din impas după ce ţările UE nu au ajuns la un acord cu privire la tarifele chineze pentru vehiculele electrice.

Ţările Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la impunerea unor tarife mai mari pentru vehiculele electrice (VE) fabricate în China, în timpul unui vot urmărit îndeaproape care s-a încheiat cu prea multe abţineri, forţând Comisia Europeană să depăşească impasul politic şi să îşi împingă propunerea dincolo de linia de sosire.

Rezultatul votului de vineri nu a fost disponibil publicului, deşi mai mulţi diplomaţi au declarat pentru publicaţia amintită cum s-a poziţionat fiecare stat membru:

10 s-au pronunţat în favoarea propunerii: Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franţa, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Ţările de Jos şi Polonia. (45,99% din populaţia UE)

12 s-au abţinut: Belgia, Republica Cehă, Grecia, Spania, Croaţia, Cipru, Luxemburg, Austria, Portugalia, România, Suedia şi Finlanda. (31.36%)

Cinci au fost împotrivă: Germania, Ungaria, Malta, Slovenia şi Slovacia. (22.65%)

Comisia „nu ar trebui să declanşeze un război comercial. Avem nevoie de o soluţie negociată”, a declarat ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, ca reacţie la vot.

Disputa privind vehiculele electrice chinezeşti a marcat un moment rar în care preşedinta [Comisiei Europene], [Ursula von der Leyen], originară din Germania, a apărat o poziţie puternic contestată de ţara sa de origine.

Fiasco-ul politic ar putea avea reverberaţii până când ţara va organiza alegeri federale în septembrie 2025.

Doar 45,99 % din UE au fost în favoarea tarifelor, însă Consiliul European a adoptat tarifele în ciuda opoziţiei Germaniei.

Tarifele sunt unul dintre domeniile în care schimbările nu trebuie să fie făcute în unanimitate. Dar 45,99% este un procent destul de mare.

Dintre cei care au votat "pentru" şi cei care au votat "împotrivă", 45,99 % au votat "pentru" şi 22,65% au votat "împotrivă", ceea ce înseamnă o marjă de 67% pentru promulgare.

Tarifele UE

  • Tesla: 7,8%
  • BYD: 17
  • Geely: 18,8%
  • SAIC: 35,3%
  • Alţi producători de vehicule electrice din China care au cooperat la anchetă, dar nu au fost eşantionaţi individual: 20,7%
  • Alţi producători de vehicule electrice din China care nu au cooperat: 35.3%

Acestea se adaugă la tarifele existente.

La fel ca în SUA

Este la fel ca în SUA. Responsabilii nu numai că impun obligativitatea vehiculelor electrice, dar stabilesc politici pentru a se asigura că maşinile sunt cât mai scumpe posibil.

Maşinile electrice de mare tonaj nu au sens nici măcar cu 40.000 de dolari în credite fiscale. Din cauza reglementărilor lui Biden, drumarii conduc motoare mai vechi mai mult timp pentru că nu îşi pot permite modele diesel mai noi. Rezultatul este mai multă poluare.

Potrivit Eurointelligence, marjele de profit care s-au răspândit prin industria germană vor deveni de domeniul trecutului. Noile maşini vor avea mai puţine componente, iar tot mai puţine dintre acestea vor fi fabricate în Germania. Acesta este motivul pentru care declinul în sectorul auto reprezintă un declin al industriei şi al economiei – în măsura în care ţările depind de acest sector. Germania este una dintre aceste ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor