Sărăcia din România. "Mai mult de jumătate din populaţie nu-şi va putea permite să cumpere specialităţile de Crăciun"
Analistul economic Adrian Negrescu a atras atenţia, la postul B1 TV, că românii sunt campioni europeni la creşteri de preţuri în Europa pentru a 11-a lună la rând.
Jurnalistă: Vedem aşadar că nu sunt veşti bune pentru acest final de an, în contextul în care rata inflaţiei a crescut uşor, dar a crescut de la 4,7% la 5,1%, şi produsele alimentare, de asemenea, au şi ele preţuri mult mai mari la raft. La ce să ne aşteptăm?
Adrian Negrescu: Da, aţi spus dumneavoastră foarte bine, cred că vom avea un Crăciun la 100 de grame, pentru că mulţi dintre români, probabil milioane de români, nu îşi vor putea permite să cumpere specialităţile culinare de sărbători, în condiţiile în care preţurile în multe magazine au luat-o razna, din prisma inflaţiei, din prisma creşterii costurilor de producţie, a costurilor logistice, care au atins, din păcate, un nivel istoric în acest an în România.
Suntem, da, campioni europeni la creşteri de preţuri în Europa pentru a 11-a lună la rând. De exemplu, noi avem o inflaţie de peste 5,1%, în timp ce Bulgaria e pe la 1,8%. Oare ce face Bulgaria atât de bine şi nu reuşim şi noi să urmăm acest exemplu al tuturor ţărilor din Europa, acolo unde inflaţia este la jumătate faţă de cea din România?
Ei, şi cred că miza, şi cred că răspunsurile, au legătură cu preţurile plafonate la energie şi gaze care, din punctul meu de vedere, creează un avantaj puternic importatorilor şi nu neapărat producătorilor români, care sunt nevoiţi să plătească, de exemplu, cel mai scump curent electric din Europa în momentul de faţă pentru a produce ceea ce punem noi pe masa de sărbători.
Jurnalistă: Bun. Vedem că o parte dintre produsele alimentare, aşa cum spuneam mai devreme, s-au scumpit şi vorbim şi despre produse de bază. Şi, în acest context, cum va arăta masa de Crăciun?
Adrian Negrescu: Cred că s-a dovedit, în primul rând, faptul că acele plafonări de adaos comercial la produsele alimentare de bază au fost o glumă proastă. Nu au făcut altceva decât să stimuleze creşterile de preţuri pe ansamblul produselor alimentare. Şi am simţit cu toţii acest lucru. Cum va arăta masa de Crăciun? Din păcate, destul de austeră. Probabil mulţi dintre români îşi vor petrece sărbătorile admirând pe Facebook sau pe tiktok ce bunătăţi au pregătit prietenii, pe cei pe care îi urmăresc pe social media, pentru ca ei nu îşi vor putea permite.
Gândiţi-vă că, în momentul de faţă, o familie cu doi copii, pentru un trai decent, ar avea nevoie de 10.000 de lei net, ne spune Institutul de Statistică. Oare câte dintre familiile din România câştigă aceşti bani?
Motiv pentru care, în condiţiile în care un coş mediu de cumpărături de Crăciun e undeva la nivel de 700-800 de lei, mai mult de jumătate din populaţia României nu îşi va putea permite să cumpere specialităţile mai ales de Crăciun şi se vor mulţumi cu lucrurile pe care le mănâncă de obicei. Nimic nou, poate doar o feliuţă de cozonac cumpărată la 100 de grame sau, cine ştie, o bucată de friptură care a devenit, din păcate, în România, după 30 de ani de la Revoluţie, un fel de specialitate.
Friptura, tot ce înseamnă specialităţi de brânzeturi, specialităţi din carne, au devenit nişte "trufandale", ca să zic aşa, între ghilimele, pentru că nu şi le mai permit oamenii!
Jurnalistă: Pe lângă creşterea preţurilor la alimente, vedem o creştere a preţurilor şi la anumite servicii şi, totodată, şi la facturi. Cum se vor descurca oamenii, având în vedere veniturile acestora?
Adrian Negrescu: Serviciile se scumpesc pentru că, din păcate, noi tot am crescut salariul minim pe economie, iar toate creşterile astea de costuri de salarii se duc în preţuri. Şi, mai mult decât atât, tot ce înseamnă zona de logistică, energie, gaze, carburanţi, toate astea au generat scumpiri în lanţ care se văd, într-adevăr, în domeniul serviciilor, poate cel mai puternic în acest an. Şi, probabil, şi anul viitor va rămâne la fel.
Să nu uităm că, de la 1 ianuarie, cresc accizele la carburanţi şi asta înseamnă un plus la preţurile benzinei şi motorinei! Să nu uităm că, probabil, din primăvara anului viitor nu vom mai avea preţuri plafonate la energie şi gaze, iar pentru mulţi dintre oamenii simpli, cei care consumau, de exemplu, până la 100 de kw, preţurile, facturile vor creşte cu cel puţin 40%, şi ne aşteaptă o perioadă destul de dură, din punct de vedere economic, pe care va trebui să o parcurgem.
Economia românească e ca un bolnav care trebuie să treacă prin boală până să se facă bine, iar această boală va fi administrată de un guvern de austeritate naţională, cel care va fi nevoie să ia nişte măsuri extrem de dure pentru a repune, într-adevăr, bugetul de stat şi economia pe linia de plutire.
Suntem, din păcate, sub zona inflaţiei care ne va guverna viaţa şi anul viitor, adică creşterile astea de preţuri vor continua să ne reducă din puterea de cumpărare, iar pentru mulţi dintre români acest lucru va însemna că, din păcate, viaţa lor va fi mult mai austeră decât în prezent!