Tulburările politice din Franţa ar putea agrava problemele energetice ale Europei
Preţurile gazelor naturale şi ale energiei electrice din Europa cresc din nou odată cu începerea sezonului de încălzire adecvat, ceea ce sporeşte îngrijorarea că se pregăteşte o nouă criză energetică, potrivit unui material OILPRICE.
Tulburările politice din Franţa, principalul exportator european de energie electrică şi a doua economie ca mărime, cu siguranţă nu ajută.
O criză guvernamentală prelungită după înlăturarea premierului Michel Barnier săptămâna trecută ar putea duce la reducerea exporturilor de energie electrică din Franţa către pieţele interconectate, inclusiv Germania şi Italia, susţine analistul de piaţă Gavin Maguire de la Reuters.
Acesta ar fi un alt nivel de şoc energetic pentru pieţele europene, care s-au confruntat cu creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale în ultimele săptămâni.
Creşterea deficitului bugetar şi posibilitatea lipsei unui buget pentru 2025 ar putea determina politicienii din Franţa să caute să limiteze exporturile mari de electricitate din Franţa, afirmă Maguire.
Având în vedere că Franţa este cel mai mare exportator de energie electrică din Europa, acest lucru ar avea repercusiuni asupra pieţelor de energie şi asupra preţurilor din întreaga Europă.
Odată cu căderea guvernului, orice îmbunătăţire a finanţelor publice ale Franţei va fi acum amânată până la formarea unui nou guvern, au declarat analiştii ING săptămâna trecută.
În calitate de întreprindere de stat, gigantul francez al energiei electrice, EDF, a contribuit la acumularea datoriei publice a ţării.
Însă parcul mare de reactoare nucleare al EDF, care furnizează aproximativ 70% din energia electrică a Franţei, şi redresarea producţiei de energie hidro au permis Franţei să îşi majoreze exporturile de energie electrică în acest an.
„Susţinută de o producţie nucleară şi hidroelectrică puternică, Franţa a exportat în acest an către ţările vecine cantităţi record de energie electrică, în ciuda limitărilor privind interconexiunile estice, care au restricţionat exporturile în primăvară”, a declarat firma de energie Engie în raportul său semestrial privind piaţa europeană a energiei din septembrie.
Cererea de electricitate în Franţa rămâne sub nivelurile din 2020, parţial din cauza unei pierderi a producţiei industriale şi a competitivităţii şi a eforturilor de economisire a energiei de către consumatori, a declarat Engie, menţionând că cererea şi-a revenit mai rapid în Germania, Marea Britanie, Belgia şi Ţările de Jos.
Exporturile nete de energie electrică ale Franţei vor atinge un nivel record în 2024, arată datele operatorului francez de reţea RTE. Acest lucru se datorează faptului că întreţinerea multor reactoare nucleare a fost finalizată, iar producţia de energie hidroelectrică şi-a revenit.
Nu există nicio ameninţare iminentă la adresa exporturilor uriaşe de energie ale Franţei. Cu toate acestea, instabilitatea de pe scena politică a celui mai mare exportator net de energie electrică din Europa face ca pieţele europene de energie să fie şi mai tensionate.
Industria europeană este pe cale să piardă şi mai mult din competitivitate, deoarece preţurile ridicate la energie, creşterea preţurilor la gazele naturale şi preocupările legate de aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă sporesc incertitudinea cu privire la utilizarea fabricilor pe fondul creşterii costurilor.
Preţurile de referinţă europene la gazele naturale se situează în jurul maximului pe un an atins luna trecută, în condiţiile în care valurile de frig din noiembrie au spulberat speranţele pentru o a treia iarnă relativ blândă consecutivă.
În ultimele săptămâni, Europa şi-a epuizat stocurile de gaze naturale în cel mai rapid ritm din 2016, deoarece cererea a crescut odată cu temperaturile mai scăzute.
Acest lucru se adaugă la iminenta încetare, după 31 decembrie, a furnizării de gaze prin conducte ruseşti către Europa prin Ucraina şi la concurenţa din ce în ce mai mare pentru furnizarea spot de GNL cu Asia pentru cererea de iarnă.
Această iarnă ar putea afecta şi mai mult industriile care depind de gazele naturale şi ar putea forţa reducerea producţiei, au declarat analişti şi directori din industrie pentru Reuters.
Costurile mult mai ridicate ale energiei în Europa dezavantajează industriile sale în comparaţie cu SUA, Asia sau Orientul Mijlociu.
De exemplu, preţul actual al hub-ului olandez este de aproape cinci ori mai mare decât preţul de referinţă al gazelor naturale din SUA la Henry Hub.
Cele mai ridicate preţuri spot la energia electrică din Europa începând din februarie 2023 ameninţă producţia industrială în economiile-cheie şi influenţează în mare măsură încrederea mediului de afaceri.
Pe fondul creşterii preţurilor la energie şi al epuizării rapide a stocurilor de gaze naturale, pieţele europene ale energiei sunt mai neliniştite decât de obicei, deoarece guvernele celor mai mari două economii, Germania şi Franţa, au intrat în colaps.