Grupul ungar MVM cumpără pachetul majoritar de acţiuni al E.ON România. Burduja: Vom utiliza pârghiile legale pentru a decide asupra tranzacţiei

Sebastian Burduja (Facebook/tianu)
Andrei Popescu
17.12.2024

Compania din Ungaria MVM, cu capital majoritar de stat, a anunţat luni că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze şi energie electrică a E.ON din România. Conform acordului, MVM va cumpăra 68% din acţiunile E.ON Energie România şi 98% din acţiunile E.ON Asist Complet.

Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente, inclusiv Consiliul Concurenţei. Cele două companii nu au dezvăluit valoarea tranzacţiei, care ar urma sa fie finalizată în anul 2025.

Ministerul Energiei a anunţat, tot luni, că a luat act de decizia celor două companii europene, cu implicaţii semnificative pentru piaţa de furnizare de energie electrică şi gaze naturale din România, adăugând că, deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacţii.

“Această tranzacţie va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel naţional, cât şi european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurenţă stabilite prin Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi a celor privind investiţiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, achiziţia urmând a fi analizată şi de către Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD) instituţie care supraveghează investiţiile strategice pentru a proteja interesele României”, se arată în comunicatul Ministerului.

Potrivit instituţiei, se vor analiza structura complexă a relaţiilor comerciale şi sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene.

“Sunt necesare şi vor fi realizate evaluări detaliate şi riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe, pentru a ne asigura că orice tranzacţie respectă interesele economice şi de securitate ale României. În perioada imediat următoare, ministrul Energiei îşi propune să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înţelege planurile lor referitoare la piaţa românească, dar şi pentru a explora oportunităţi în care companiile locale, cu capital majoritar de stat, ar putea juca un rol semnificativ, în parteneriat, pentru viitoarea dezvoltare a sectorului energetic românesc.

Aşa cum se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene, şi în România, aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare. În acest context, se va acorda o atenţie sporită pentru a asigura că această tranzacţie respectă principiile fundamentale ale securităţii energetice şi ale liberei concurenţe. Totodată, Ministerul Energiei subliniază importanţa deschiderii către o cooperare regională sinceră şi mutual avantajoasă, în beneficiul tuturor părţilor implicate”, a mai transmis instituţia.

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat:

“Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua şi decide asupra acestei tranzacţii. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului naţional. Dincolo de analiza legată de concurenţă, vom verifica şi toate elementele care privesc securitatea energetică şi respectarea principiilor fundamentale de protecţie a infrastructurii critice şi a pieţei interne de energie. Companiile energetice româneşti trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piaţa locală, dar şi la nivel regional. Suntem deschişi unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune şi un garant al securităţii energetice. Vom continua să ne apărăm interesele strategice cu fermitate şi să promovăm cooperarea regională. Energia este despre mai mult decât curent electric şi gaze naturale. Este despre siguranţa familiilor noastre, despre independenţă naţională şi despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile”.

MVM este o companie strategică a Ungariei, care a cumpărat în ultimii ani mai multe companii străine prezente pe piaţa din Ungaria, inclusiv portofoliul local al E.ON în 2022. Grupul are o prezenţă în 23 de ţări, cu mai mult de 19.000 de angajaţi şi cu peste 11 milioane de clienţi din gospodării şi companii (inclusiv aproape 2 milioane în Republica Cehă, Slovacia şi România).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor