Inculpaţii, în culmea fericirii: Curtea Supremă decide că termenul de prescripţie curge de la data pretinderii mitei, nu de la data primirii

Marian Vanghelie, 1 Februarie 2015 (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
21.01.2025

Completul pentru soluţionarea recursului în interesul legii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis ca termenul de prescripţie curge de la data pretinderii mitei, nu de la data primirii efective, potrivit portalului ÎCCJ, relatează G4Media.ro.

Mai exact, au explicat pentru G4Media.ro experţi în drept, decizia înseamnă că la infracţiunile de corupţie (luare, dare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă – articolele 289 – 292 din Codul penal), termenul de prescripţie curge de la data pretinderii, nu a primirii efective a mitei.

“Spre exemplu, dacă ai luare de mită prin pretindere făcută în 2015, urmată de acceptare în 2018, calculezi prescripţia de la data pretinderii. În esenţă, toate modalităţile normative, în principal la infracţiunile de corupţie, ce survin după o primă acţiune, sunt lipsite de relevanţă juridică ca şi cum sunt şterse cu buretele.

La darea de mită la fel. Ai promisiunea în 2015 şi darea efectivă în 2017 să zicem, termenul de prescripţie începe să curgă din 2015. În dosarele DNA erau şi mai multe modalităţi şi interval de timp uneori generos între ele”, a explicat unul dintre specialiştii consultaţi de G4Media.ro.

De asemenea, experţii au atenţionat că, după această decizie a ÎCCJ, va urma un nou val de dosare închise pe prescripţie, printre beneficiari aflându-se inclusiv fostul primar PSD de la Sectorul 5, Marian Vanghelie.

Vanghelie a fost condamnat în prima instanţă la o pedeapsă de 11 ani şi 8 luni de detenţie, viind găsit vinovat de o mită de 30 de milioane de euro, considerată cea mai mare din istoria DNA.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro din iunie anul trecut, DNA a avertizat că faptele de luare de mită în formă continuată de care este acuzat fostul primar PSD din Sectorul 5, Marian Vanghelie se prescriu în iulie 2024, iar ultima şansă ca dosarul să nu fie considerat complet prescris ar fi data de 17 decembrie 2024.

Totodată, DNA a precizat în răspunsul său că instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti, nu a ţinut cont de ultimele acuzaţii de luare de mită, fapte presupus comise de Marian Vanghelie în noiembrie şi decembrie 2014. Dacă instanţa de apel, Curtea de Apel Bucureşti, va lua în considerare şi aceste fapte, răspunderea penală se prescrie pe 17 decembrie 2024.

Decizia ÎCCJ:

“Admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea unitară a art. 174 şi a art. 154 alin. (2) din Codul penal, prin data săvârşirii infracţiunii şi, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunilor unice prevăzute de art. 289 292 din Codul penal, în ipoteza în care sunt realizate, la date diferite, mai multe modalităţi normative ale elementului material, se înţelege data comiterii primei modalităţi alternative independent de realizarea subsecventă, ulterioară, a mai multor modalităţi alternative din conţinutul infracţiunii şi indiferent de intervalul de timp care se interpune între data săvârşirii primei modalităţi alternative şi comiterea unei alte modalităţi alternative ori între actele care compun acţiunea caracteristică uneia din modalităţile normative de săvârşire a faptei, respectiv data comiterii primului act dintr-o succesiune de acte corespunzătoare unei singure modalităţi normative.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 ianuarie 2025”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor